Lékaři jsou zavaleni papíry

28. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vypisováním listin, které se týkají pacientů či zdravotních pojišťoven, ztrácejí lékaři denně až několik hodin. Vyplňování některých dokladů považují za zbytečnost a časovou ztrátu...


Ústí nad Labem - Podle mínění primáře očního oddělení Masarykovy nemocnice Pavla Sušického záleží, v jaké je lékař funkci. Od ní se pak odvíjí i papírování.

„Já osobně věnuju vyplňování dokladů dost času, obvykle od jedné do tří hodin denně. Některá dokumentace je opravdu důležitá, protože souvisí s platbami zdravotních pojišťoven, lékař vykazuje svoji práci a pacient se dovídá kroky, které byly při jeho léčbě podniknuty,“ vysvětlil. U počítačů prý záleží na kvalitě programu. Ten není v MN špatný, ale je univerzální pro všechny.

„Tvrdit, že počítač v běžné ambulanci urychlí práci lékaře, bych si netroufl - obecně je papírování čím dál více. Třeba žádosti o určitý lék, který potřebuje pacient na zelený zákal, musíme aktualizovat každé tři měsíce,“ dodal MUDr. Sušický.

Primář neurochirurgie Martin Sameš potvrdil, že stráví část dne vyplňováním dokumentů, s nimiž mu ale pomáhá sekretářka a další lékař. Jiný z lékařů pak připomíná, že se také může při neustálém papírování stát, že je zdravotní dokumentace neúplná.

„Jedním z důvodů může být i fakt, že lékaři berou papírování jako nutné zlo a okrajovou záležitost, která jim zabírá čas,“ uvedl. Podle Milana Kubka z Lékařského odborového klubu stráví například lékař na lůžkovém oddělení interny až dvě hodiny denně vyplňováním papírů. Řada nemocnic pak nejen že nemá peníze na sekretářky, ale ani na počítače.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 28.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?