Lékaři: Koktající lidé mohou mít nižší tlak a vadné držení těla

6. 8. 2013 6:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé, kteří koktají nebo trpí vadou plynulosti řeči, mají obvykle nižší tlak i cholesterol než zbytek populace. Jejich organismus se totiž více namáhá a je neustále ve stresu. Tělo je jednostranně přetížené a hrozí jim vady držení těla a páteře. Přišli na to lékaři z brněnské logopedické kliniky, kteří zkoumali vzorek více než 60 pacientů. Vady řeči by se proto měly řešit co nejdříve, řekla ČTK logopedka Ilona Kejklíčková ze Soukromé kliniky Logo, která se problémem dlouhodobě zabývá.


Potíže s koktavostí mohou mít až čtyři procenta dětí a mladých lidí, u dospělých se vyzráním nervové soustavy počet snižuje na zhruba jedno až dvě procenta v populaci.

„Vady plynulosti řeči jsou propojené s disbalančními problémy. Tělo bývá obvykle jednostranně přetížené a člověk je neustále ve stresu. Důsledkem toho může mít vadné držení těla i například psychické problémy,“ uvedla internistka Hana Kubešová.

Na druhou stranu výsledky studie ukázaly, že lidé s vadami řeči se více při komunikaci namáhají. Některé jejich svaly pracují víceméně celou dobu, po kterou jsou vzhůru a díky tomu mají nižší hodnoty krevního tlaku i cholesterolu, než ostatní.

Podle odborníků je dobré začít řešit vady řeči co nejdříve. „Koktavost se obvykle projeví kolem třetího roku věku. Může to být náhle, například po nějaké události, nebo i plíživě. Potíže se potom mohou vracet či zhoršovat každé tři roky až do dospělosti,“ řekla Kejklíčková. Zdůraznila, že rodiče by s dítětem, u kterého se zjistí vady řeči, měli navštívit co nejdříve odborníka.

Při koktání je podle specialistů důležité, aby dítě mělo klidový režim a cítilo se co nejméně stresovaně. Na léčbě spolupracují logopedové, neurologové, foniatři, internisté a další odborníci. „Důležitá je také rehabilitace, která pomůže uvolnit přetížené svaly,“ podotkla Kejklíčková. Klinikou Logo projde podle ní několik stovek lidí denně, k dispozici jim jsou lékaři všech potřebných odborností. Koktavost lze odbornou péčí částečně vykompenzovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?