Lékaři kritizují nemocnici: Je nás málo, dělejte něco

30. 11. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Na zasedání chomutovské Lékařské komory panovala vzrušená atmosféra. Lékařům se nelíbí situace v místní nemocnici.


Největším jádrem sporu byla personální situace. Lékařů je málo, ti co v nemocnici slouží, jsou přetížení. Některým oddělením pak hrozí, že by mohla být kvůli nedostatku odborníků uzavřena jejich lůžková část.

Jan Valenta, předseda místní Lékařské komory, která sdružuje stovky chomutovských lékařů, označil situaci za bídnou. V tom s ním souhlasili i mnozí z lékařů, kteří seděli v sále.

„Takhle se to nedá dělat donekonečna,“ má jasno Jana Pincová z plicního oddělení nemocnice. Podle ní chodí lékaři domů v deset večer, jsou přepracovaní. Sama Pincová už je v důchodovém věku a chystá se z oddělení odejít.

Okolo plicního se strhla největší debata. „Ze tří lékařů vám zůstanou dva. Zajímalo by mě, co se bude dít dál,“ ptal se soukromý lékař Jan Malecha.

Ředitel nemocnice Petr Hossner, kterého komora na zasedání pozvala, konstatoval, že lékařů je obecně nedostatek a že Chomutov na tom není tak špatně. „Letos odešlo dvanáct a přišlo dvacet lékařů,“ oponoval.

„A kde jsou? My jsme žádné neviděli,“ dostalo se mu prudké odezvy z publika. O chvíli později Hossner připustil, že na několika odděleních, včetně plicního, je kritický personální stav.

Konkrétně nejmenoval s tím, že nechce šířit poplašné zprávy. Dodal, že nové lékaře usilovně shání, pomáhat tomu mají motivační programy i nabídky absolventům.

Lékařů je obecně málo, těžko je shánějí například v kadaňské nemocnici, která je městská a nepatří pod Krajskou zdravotní jako ta chomutovská.

Během schůzky jiskřily emoce. Praktičtí lékaři si stěžovali, že z nemocnice nedostávají informace, takže když se například zavírala urologie, nikdo se to nedozvěděl.

Konec lůžkové urologie, ze které před časem odešli najednou všichni tři lékaři, sloužil jako odstrašující vzor. Lékaři se o jejím konci včas nedozvěděli a posílali tam pacienty dál.

Ti, když nedostali očekávanou péči, si stěžovali. „Po zavření urologie se nám začali množit stížnosti na lékaře, přitom oni za to nemohli,“ konstatoval šéf komory Valenta. Přítomní doktoři se obávali, že stejný osud potká jiná oddělení a oni to opět budou vědět pozdě.

„Chci slyšet něco jasného. Lékařů je nedostatek, to všichni víme. Kdyby se řeklo, že se prostě něco nedá udržet, tak se tomu přizpůsobíme,“ přiblížil Malecha problém v komunikaci.

Podle jednoho z primářů, který na schůzi vystoupil, se se vedení nemocnice či Krajské zdravotní bojí říct o špatné situace vlastním lékařům i pacientům.

Malou informovanost směrem k lékařům vytkl Krajské zdravotní i poslanec a lékař Jaroslav Krákora, který přijal pozvání na zasedání.

Krajská zdravotní, která sdružuje nemocnice, nedostatek lékařů přiznává. Tvrdí, že péče o pacienty zůstává nezměněná a udrží ji v plném rozsahu. Rovněž neplánuje uzavření žádného z oddělení.

Na druhou stranu, toto Krajská zdravotní tvrdila i před uzavřením zmiňované lůžkové části urologického oddělení.

Velkou část jednání zabrala i debata okolo zrušení statutu komplexního onkologického centra, o kterém přes odpor kraje i Krajské zdravotní rozhodlo ministerstvo zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?