Lékaři kritizují vyhlášku: požaduje prý zbytečné vybavení

21. 7. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyhláška o technickém vybavení, kterou před svým odchodem podepsala ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, způsobí podle České lékařské komory ekonomické problémy řadě zdravotnických zařízení. Nutí prý lékaře nakupovat vybavení, které k poskytování péče nepotřebují.


Norma již vyšla ve sbírce zákonů, platit začne od 1. Září. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka bude její dopad na zdravotnická zařízení i soukromé lékaře enormní.

„Ministerstvo zdravotnictví jim totiž svojí vyhláškou hodlá uložit povinnost vlastnit i takové přístroje, které ve skutečnosti pro poskytování zdravotní péče vůbec nepotřebují,“ míní Kubek.

Stavovská organizace při přípravě vyhlášky doporučovala, aby norma stanovila jen obecné podmínky pro všechna zařízení. Neměla tedy vymezovat zvláštní požadavky pro konkrétní lékařské obory.

Fišer vyhlášku podpořil

Připomínkám komory prý ministryně vůbec nevyhověla, Kubek se proto obrátil i na premiéra Jana Fišera, aby mu své argumenty vysvětlil.

Ten mu letos v březnu odpověděl, že souhlasí s argumenty ministryně. Připustil, že by vyhláška mohla zvýšit náklady pro provozovatele zdravotnických zařízení, avšak bude to podle něj v zájmu kvality zdravotní péče a bezpečnosti pacientů.

„S tezí, že pacient musí mít jistotu, že zdravotnické zařízení je k druhu a rozsahu poskytované péče vybaveno, ČLK pochopitelně souhlasí, avšak na námitku komory, že zdravotnické zařízení nemůže být povinno disponovat přístroji, které k poskytování zdravotní péče nepotřebuje, předseda vlády nijak nereagoval,“ uvedl Kubek.

Vyhláška byla podepsána měsíc po volbách

Ministerstvo zdravotnictví za celý letošní rok již s ČLK v této věci nijak nekomunikovalo a po více než půl ročním mlčení ministryně Jurásková vyhlášku podepsala měsíc po volbách dne.

Ve Sbírce zákonů byla publikována až po jmenování nového ministra zdravotnictví dne 16.7.2010 s tím, že účinnosti nabývá 1. září 2010.

Text vyhlášky naleznete ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?