Lékaři, kteří zastoupí kolegy, nebudou trestně odpovědní

15. 2. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři, kteří by po 1.březnu po odchodu kolegů z nemocnic poskytovali péči, budou mít ochranu v případě stížností pacientů.


Neponesou podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) trestněprávní či jinou odpovědnost kvůli případnému přetížení a obtížným podmínkám, za nichž by museli pracovat.

Podle ministra jsou taková pravidla ve stavu krajního nebezpečí možná.

Ministerstvo pomůže

„My jsme provedli analýzu situace a můžeme ubezpečit všechny lékaře, kteří zůstanou v nemocnicích, že budou pod právní ochranou slušného rázu,“ řekl ministr.

Právní rozbor zveřejní ministerstvo na svém webu pravděpodobně ještě tento týden, a to včetně odkazů na literaturu a výroky Nejvyššího soudu vztahující se k podobným situacím.

Pokud by si pacienti na lékaře stěžovali a chtěli jít třeba i k soudu, ministerstvo poskytne doktorům právníky.

Hájili by je tak odborníci na zdravotní právo.

„Pokud se lékař z důvodů kapacitních ocitne ve stavu krajní nouze, kdy nemůže řádně vykonávat svoji činnost, zbavuje ho občanský zákoník i trestní zákoník odpovědnosti, to znamená, neodpovídá v plném rozsahu. Samozřejmě musí to rozhodnout soud,“ doplnil legislativní náměstek ministra Martin Plíšek.

Proti vyhrožování Ministr potvrdil, že tak chce ochránit lékaře proti žalobám pacientů „a zejména proti vyhrožování ze strany Lékařského odborového klubu“.

Lékařské odbory varovaly lékaře, že když budou poskytovat péči za ne zcela optimálních podmínek, ponesou za případné pochybení odpovědnost.

„Podle nás je to téměř na úrovni vyhrožování personálu, jestliže se bude snažit plnit své povinnosti, tak proti němu budou takové akce. To my nemůžeme přijmout,“ řekl ministr.

Zbavení právní odpovědnosti vychází podle ministra z právní interpretace pojmu lege artis, což je správné poskytování péče. Když lékař poskytuje pomoc třeba na ulici, také ji nemůže poskytnout jako v nemocnici.

„Tady by v nemocnici byl, musel by ale pracovat rychleji, měl by méně času na pacienta a nemohl by mu vše vysvětlit, jak by měl,“ řekl Heger. V nemocnicích by od března mohla chybět zhruba pětina doktorů. V protestní odborářské akci Děkujeme, odcházíme jich podalo výpověď 3800 z asi 20 000.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?