Lékaři kývli na dohodu a neodejdou

17. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnici Olomouc (FNOL) by na konci měsíce nemělo opustit sto třicet dva lékařů, kteří v rámci výzvy "Děkujeme, odcházíme" podali výpověď.


Lékařské odbory včera daly vedení mandát, aby podepsalo dohodu obsahující memorandum vyjednané s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Jsou připraveni hned podepsat a do tří dnů vzít zpátky výpovědi.

„Rozhodnutí vítáme. Povede to k uklidnění situace,“ reagoval na závěr několikahodinového jednání regionálních lídrů lékařských odborů mluvčíFNOLEgon Havrlant. Kdy lékaři začnou výpovědi stahovat, záleží podle odborů na ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi a vládě.

„Jakmile bude dohoda podepsána, vyzveme lékaře, aby začali výpovědi stahovat,“ sdělil olomoucký koordinátor výzvy Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů (LOK-SČL) anesteziolog Petr Šafránek.

Dohoda garantuje dvě miliardy korun na lékařské platy v tarifních tabulkách. Také systémové změny, po kterých lékaři roky volají. „Garantuje podíl lékařského odborového klubu a lékařské komory na připravovaných změnách, budeme moci vývoj těchto věcí ovlivňovat. Je přesně dán cíl, ke kterému směřujeme a časový prostor, kdy by ho mělo být dosaženo,“ uvedl Šafránek. „Ze strany lékařů jde o férovou nabídku a velký ústupek,“ poznamenal.

Postoj protestujících lékařů včera ocenil rovněž náměstek hejtmana pro zdravotnictví Michael Fischer (ČSSD). „Mám dobrý pocit. Jsem rád, že lékaři prokázali více zodpovědnosti než vláda a rozhodli se akceptovat memorandum. Nyní je na tahu vláda, která by se tím měla bleskově zabývat a splnit svou část dohody,“ reagoval náměstek.

Nemocnice se již začala připravovat na odchody lékařů. Někteří již do práce nechodili, protože čerpali starou dovolenou. S klinikami s největším počtem výpovědí vedení FNOL vyjednalo zajištění akutní péče i na březen a oddálení možného kolapsu. Na přelom února a března odkládá neakutní operace. „Jde o prázdninový provoz. Plánované operace se na tuto dobu omezují, ale to je běžné i o jiných prázdninách. Jinak péče neměla být omezena,“ uvedl mluvčí, jak bude péče po včerejším jednání vypadat v nejbližších dnech.

Protestem, který lékaři zahájili vloni v březnu, chtěli docílit systémových změn ve zdravotnictví, navýšení základního platu pro začínajícího lékaře na 1,5 násobek průměrné hrubé mzdy, pro atestovaného specialistu požadují trojnásobek. Peníze na to podle nich v českém zdravotnictví jsou.
Memorandum garantuje, že lékařům půjdou na platy dvě miliardy korun. Ne z rozpočtu státu, ale ze systému zdravotnictví – jeho restrukturalizací a dalšími změnami.

Do dvou let i s přesčasy půjdou lékařské platy nahoru na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy v zemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?