Lékaři mají novou zbraň proti druhému infarktu

21. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výrazně snížit nebezpečí opakovaného srdečního infarktu by měla nová metoda v intervenční kardiologii. "Metoda umožňuje roztažení a současně zabraňuje opětovnému zúžení věnčitých tepen...


které vedou krev do srdce,“ řekl MUDr. Petr Grünthal ze zdravotnického koncernu Johnson & Johnson, kde novou technologii s názvem Cypher vyvinuli. Jak dodal, takto léčit lze všude tam, kde provádějí angioplastiku.

Zatím se vrací až pětina pacientů

„Do nemocné cévy se zavede malá kovová výztuž - stent. Rozšíří tepnu a umožní krvi normální průtok do srdečního svalu,“ uvedl profesor Michael Aschermann, přednosta II. interní kardiologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Vysvětlil, že dosud se až dvacet procent pacientů po aplikaci běžných stentů vrací na operační stůl, protože stent zarůstá, céva se znovu zužuje a opakuje se riziko infarktu.

„Cypher obsahuje látku, která účinně zabraňuje imunitní reakci po zavedení stentu,“ říká. Stent firmy Johnson & Johnson je totiž pokrytý lékem sirolimus, který zabraňuje růstu cévních buněk.

Podle Grünthala byl původně používán u pacientů po transplantaci ledvin, konkrétně pro své protizánětlivé a imunosupresivní účinky, jimiž pomáhal přijetí orgánu.

Je zajímavé, že látka, na níž je lék založen, byla objevena ve vzorku zeminy na Velikonočních ostrovech. Novou technologii mají teprve několik dnů v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), dále v pražských nemocnicích Na Homolce a Na Královských Vinohradech a v nemocnici České Budějovice.

Do dvou týdnů bude v obou fakultních nemocnicích v Brně a na dalších pracovištích. Cena zavedení klasického stentu je 80 tisíc korun, technologie Cypher stojí 120 tisíc.

Profesor Aschermann očekává návratnost prostředků zhruba po roce, kdy se obvykle vracejí pacienti s uvedenými potížemi. MUDr. Michael Želízko, CSc., z kliniky kardiologie IKEM připomněl očekávaný etický problém, o kterém hovořili též účastníci brněnské konference - totiž moment, kdy bude lékař rozhodovat, komu aplikovat dosavadní levnější, ale méně účinnou metodu, a komu dražší a účinnější. „Obě budou dostupné stejnému počtu pacientů,“ říká Želízko. Zatím, v první fázi, bude použití metody Cypher vyhrazeno jen pro vybraný okruh nemocných.

„Výběr bude dán indikacemi, v první řadě půjde patrně o diabetiky,“ dodal k tomu Aschermann. Klinické zkoušky proběhly, lékaři teď čekají na verifikaci významných zdravotnických zařízení v Evropě. „Máme klinická data za dva roky, do šesti měsíců očekáváme významné rozšíření indikačních kritérií,“ shrnul Grünthal.

Jan Trojan, Právo, 21.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?