Lékaři mají podporu z kraje

19. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda Lékařského odborového klubu v Jindřichově Hradci Michal Cihla hodnotí jednání s hejtmanem jako korektní.


Také zástupci Lékařského odborového klubu v Jindřichově Hradci jednali včera s hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou a náměstkyní Ivanou Stráskou kvůli protestu Děkujeme, odcházíme.

Počet výpovědí v jindřichohradecké nemocnici zůstává zatím nezměněný, a to 29. Z 30 ji stáhla pouze jedna lékařka. Důvodem však nebyl slib ministra, ale těhotenství lékařky.

Odcházející lékaři tak stále tvoří celou třetinu nemocnice. „Zatím se nic nemění, uvidíme dále po dalším jednání,“ informoval ředitel nemocnice Jaroslav Vohnout.

Jednání s hejtmanem a náměstkyní bylo podle předsedy Lékařského odborového klubu v Jindřichově Hradci Michala Cihly korektní. „Stojí za námi a budou nás podporovat. Jsou znepokojeni postoji ministerstva,“ komentoval.

„Pokud by se ale skutečně naplnil krizový scénář a vy jste odešli, může dojít k živelné a nekoordinované restrukturalizaci zdravotní péče. Pojišťovny zastaví úhrady na odděleních s omezenou péčí, zavřou je a už nikdy se nemusí podařit oddělení obnovit. Bude to znamenat i výpovědi pro zdravotní sestry a další personál,“ nastínil na pondělním jednání možný vývoj situace hejtman Zimola, který zároveň dodal, že tlak lékařů na ministerstvo chápe ve všech souvislostech a doufá, že eskalace tlaku přiměje ministerstvo zdravotnictví k jednání s lékaři o jejich požadavcích.

Členové klubu požadují hlavně změnu úhradové vyhlášky, systému vzdělávání a navýšení platu, nutná je podle nich reforma zdravotnictví. Další poznatky, možná řešení a vývoj situace hejtman, náměstkyně a zástupci Lékařského odborového klubu projednají na schůzce 3. února.

Předtím se 1. února ještě uskuteční sněm Lékařského odborového klubu v Praz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?