Lékaři na Děčínsku evidují prvních osmnáct případů lymské boreliózy

6. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"V současné době neevidujeme jediný případ klíšťového zánětu mozkových blan," říká okresní epidemioložka MUDr. Dagmar Kasalová. "Jiná je ale situace u lymské boreliózy. Na okrese už bylo diagnostikováno prvních osmnáct případů." V porovnání s rokem 2000 jsou uvedená čísla velmi nízká...


DĚČÍN - Na Děčínsku loni onemocnělo klíšťovou encefalitidou 11 lidí a lymskou boreliózou 129. Letní sezóna nicméně teprve začíná a díky koridoru Labe patří i Děčínsko, a především pak jeho jižní části, k rizikovým oblastem republiky.

„Uskutečněný průzkum na původce klíšťové encefalitidy prokázal, že s infikovanými klíšťaty se mohou lidé na Děčínsku setkat především v lokalitách Velkého Chlumu a Chmelného vrchu,“ pokračuje dr. Kasalová. „To ale neznamená, že by se s infikovaným klíštětem nemohli setkat kdekoliv jinde.“

Příznaky klíšťového zánětu mozkových blan, nastupují po deseti nebo čtrnácti dnech, jsou podobné začínající chřipce. Po jejich zdánlivém ústupu ale opětovně u nemocného dojde ke zvýšení teplot a mohou se u něho projevit i první symptomy neurologické, například v podobě obrny.

Lymská borelióza se nejčastěji projevuje jako onemocnění kůže, a to přesně v místě přisátí. Střed postiženého místa bývá bílý, k okrajům kůže rudne. „Určení správné diagnózy je opravdu velmi svízelné a mnohdy se na pravého původce obtíží pacienta přijde až po týdnech či měsících,“ konstatuje dr. Kasalová a dodává, že nebezpečnost viru lymské boreliózy spočívá i v tom, že může napadnout kterýkoliv orgán v lidském těle.

Způsoby prevence a odstranění přisátého klíštěte jsou už notoricky známé. Lidé by se měli prohlédnout vždy po pobytu v přírodě. U malých dětí je nutné zkontrolovat i pokožku hlavy. Klíšťata se totiž vyskytují většinou v travním porostu do výšky přibližně jednoho a půl metru. Účinné je i očkování proti klíšťové encefalitidě. Očkovací látku proti lymské borelióze ale odborníci ještě nevyvinuli.

JAROMÍR KULHÁNEK, Děčínský deník, 5.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?