Lékaři na sjezdu kritizovali úhradovou vyhlášku, ministr nepřijel

18. 11. 2013 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Proti ministerskému návrhu úhradové vyhlášky na rok 2014 se postavili účastníci víkendového sjezdu České lékařské komory (ČLK) v Brně. Pokud ministerstvo ve výsledném textu nezohlední připomínky Ústavního soudu k letošní vyhlášce, chtějí lékaři předpis znovu zpochybnit u soudu. Na sjezdu se hovořilo také o novém občanském zákoníku, dostupnosti péče, autonomii rozhodování lékařů nebo jejich dalším vzdělávání.


O úhradové vyhlášce chtěli lékaři diskutovat s ministrem zdravotnictví v demisi Martinem Holcátem, jenž však svou účast zrušil. Reagoval tak na kritický dopis, který prezident komory Milan Kubek rozeslal lékařům. Ministrovi vadil styl dopisu, údajně bulvární a plný nepravd. Podle Kubka by mělo ministerstvo návrh vyhlášky hodit do koše a do konce roku připravit nový. „Pokud se těch šest týdnů bude pracovat, tak se to stihnout dá,“ řekl ČTK Kubek.

Lékaři na sjezdu řešili rozpory mezi občanským zákoníkem, který má platit od 1. ledna příštího roku, a zákonem o zdravotních službách. Soudům bude podle komory trvat dlouho, než najdou ustálený výklad.

„Jak lékaři, tak pacienti se stanou pokusnými králíky, na kterých budou soudy vytvářet nějakou judikaturu,“ uvedl Kubek.

Vedení komory by mělo podle delegátů iniciovat zákon o lékařích a pacientech, který by odstranil rozpory a rozdílná pravidla v obou předpisech. Pro zákon, který jasně upraví práva a odpovědnost pacientů i zdravotníků, se vyslovil také Svaz pacientů ČR. Občanský zákoník se na sjezdu řešil také kvůli změnám v odškodňování pacientů či jejich blízkých. Podle právníka komory Jana Macha ale nehrozí, že by se kvůli kodexu mnohonásobně zvýšily přiznávané částky, jak se někteří lékaři obávali.

Sjezd ČLK také například vyjádřil nespokojenost se stavem specializačního vzdělávání, které prý klade nerealistické požadavky na mladé lékaře. V případě změny regulačních poplatků lékaři požadují, aby pojišťovny kompenzovaly zdravotnickým zařízením pokles příjmů.

Sjezdové usnesení poukazuje též na vysoké pracovní vytížení a přesčasy lékařů. Komora by podle delegátů měla otevřít veřejnou diskusi o delší dovolené nebo dřívějším odchodu do důchodu.

Elektronizace zdravotnictví musí podle ČLK stát na dobrovolném rozhodnutí lékařů, nikoliv na povinnosti. Stavovská organizace chce také dosáhnout zvýšení výdajů na zdravotnictví, a to prostřednictvím pravidelné valorizace platby za státní pojištěnce nebo přesměrování části spotřební daně z tabáku a alkoholu přímo do zdravotnictví.

Komora si v sobotu zvolila viceprezidenta. Pozici obhájil olomoucký anesteziolog Zdeněk Mrozek. Neměl protikandidáta.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?