Lékaři nasazují žravé larvičky

27. 5. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Mostecká nemocnice zavedla léčbu larvami. Nemocnice tak patří pouze mezi několik málo zařízení v zemi, kde tuto léčbu sterilními larvami bzučivky zelené využívají.


Larvy much jsou určené k vyčištění nekrotických a infikovaných ran, pomáhají odstraňovat odumřelou tkáň a připravují tak pacienty k další léčbě. Mostecká nemocnice léčbu zavedla v únoru a zatím ji podstoupili tři pacienti.

„Larvy se používají na rány s odumřelou tkání, takové rány jsou v naprosté většině infikované. Je to například u syndromu diabetické nohy, bércových vředů a popálenin,“ uvedl lékař z chirurgického oddělení Alexandr Želtkevič.

Larvičky, měřící od jednoho do jednoho a půl milimetru, se aplikují na ránu a během několika dnů z ní odstraní mrtvou tkáň, sežerou ji. Po splnění svého úkolu, v době, kdy mají až dva centimetry, jsou z rány vyňaty a zlikvidovány.

„Postup je třeba probrat s pacientem, zatím jsme se nesetkali s odmítavou reakcí.
Pacienti to berou jako něco přínosného a zatím byli nadšeni,“ dodal Želtkevič. Larvy jsou do nemocnice transportovány ve speciálním kontejneru.

„Postup je takový, že poučíme pacienta, sepíšeme souhlas, sdělíme mu všechny nežádoucí účinky. Ke kontejneru s larvami přivezou textilní tkaninu, na kterou vyplavíme larvy fyziologickým roztokem a společně s gázou přiložíme na ránu. Okraje je třeba ochránit folií a zabránit migraci do okolí. Výměna se provede za tři až pět dnů, kdy se larvy vypláchnou fyziologickým roztokem, zbytek se vybere a vyhodí se jako biologický odpad,“ vysvětlil lékař.

Pro pacienta může být léčba i nepříjemná. Může cítit šimrání v ráně, někdy i bolest či krvácení.
Jaroslav Stránský, který je diabetik a léčí se navíc už rok s bércovým vředem, podstoupil léčbu v Litomyšli.

„U mě je léčba komplikovaná, protože mám bypass. Navíc se mi na noze ucpaly cévy. První dny jsem larvy v ráně na noze cítil. Jakoby to svědilo. Ale potom jsem už o nich nevěděl,“ řekl Jaroslav Stránský, u kterého nová léčba zabrala.

Larvální terapie není levná záležitost. Jedna dávka larev, s obsahem tří set kusů, stojí tři tisíce korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?