Lékaři, nedejte se odradit a přitvrďte

27. 1. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Stále častěji slyšíme i čteme, že lékaři nás ohrožují svými odchody. Na efekt je dobrým tahem poukazovat na děti před a po porodu. Ozývají se názory, že doktoři ohrožují životy a zdraví občanů, jsou nezodpovědní a zneužívají své postavení.


DOPISY ČTENÁŘŮ

Po pravdě řečeno však žádají to, co měli již dávno dostávat. Žádají důstojné platy a upozorňují na platy sester a dalších pracovníků ve zdravotnictví. Nevím, jestli mluvila bývalá ministryně zdravotnictví na setkání skupiny sester, kterým předsedá, za většinu.

Jestli ano, není co řešit. Vše je v naprostém pořádku, jen lékaři jsou sobečtí a nevědí co chtějí.
Pravda bude někde jinde. Převážná většina sester se bojí o zaměstnání a má malé platy za náročnou práci. Co však bývalá ministryně udělala v době, kdy vedla rezort? Odpověď je snadná, nic, tak jako všichni její předchůdci.

Problém tu je dlouho. Proto se dá její vystoupení po jednání sněmu sester považovat za drzost vyslovenou proti zdravotnicím. Odsoudit lékaře jí asi nenáleží, dnes je sestrou, náleželo jí jednat za slušné peníze, které ve funkci ministryně brala. To ale nedělala. Je ta poslední,která by měla do toho mluvit.

Všichni politici i jiní odborníci vystupující před obrazovkami stále jen opakují: je to unáhlené. Dvacet let trpělivosti a chování podle přísahy však není unáhlenost. Jinak se to již udělat nedalo.

Kdyby lékaři ustoupili, prohra by jim uškodila finančně a hlavně by se pak stali snadným terčem politiků, kteří by si z výhry dělali body pro své další zvolení.

Tam, kde se peníze rozhazovaly, se nikdy nic neřeší. Takticky se debata otočí na obehranou notu: lékaři nás pacienty ohrožují.

Udělejme pořádek s těmi, kdo nás dvacet let neohrožovali, ale přímo ničili, a potom se můžeme bavit o lékařích. Stačí se podívat na zdravotní pojišťovny, hospodaření s léky, podivné kšefty s nemocnicemi, následné kupování drahých služeb, třeba údržby budov, praní prádla, vaření… To vše v rámci úspor bylo předáno známým a místo úspor došlo v tichosti k výraznému zvýšení nákladů.

Tam jste začali ohrožovat pacienty, vážení politici a různí podivní nabyvatelé majetků ve zdravotnictví. O nemocnicích měli rozhodovat zdravotní pracovníci, ne zbohatlíci.

Lékaři, vydržte, sestry, přehodnoťte vaši šéfovou a bývalou ministryni zdravotnictví, jestli vás vede ta pravá. Odbory, jste od toho, abyste bránily své členy a spolupracovníky. Nedejte se odradit.

Všichni zdravotníci společně, podívejte se na zoubek svým šéfům u vás, jsou to ti správní? Začněte navrhovat sami, když to nedělá ministr

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?