Lékaři nemají kam posílat pacienty

7. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Situace ve zdravotnictví na Tachovsku je zoufalá. Po uzavření Nemocnice Planá jsou pacienti umisťováni do jiných zařízení v okolí s obrovskými problémy. Doktoři jsou bezradní, nevědí kam své pacienty posílat...


Tachovsko - Lékařky Jana Křístková a Renata Meinlová proto iniciovaly otevřený dopis určený okresní zdravotní radové Běle Krejčové. Své podpisy přidávají další.

„Chceme vědět, která nemocnice je pro nás spádová. Pokud se do ordinace dostaví například kardiak se zápalem plic nebo akutně nemocný třeba s trombózou končetiny po zlomenině nebo s akutním zánětem ledvin, je jeho umístění obrovským problémem. Lékař telefonuje na všechny strany, nikde údajně není místo,“

píší lékařky.

Upozorňují na to, že podobné zkušenosti mají všichni odborní i praktičtí lékaři, pediatři i záchranka. Podle doktorky Meinlové dokonce lékař jedné nemocnice v sousedním okrese vrátil pacienta zpět do Tachova. V průvodním dopise pak stálo: Důrazně a doufám naposledy žádám, abyste dodržovala domluvu zdravotních radů o umisťování nemocných. Naše oddělení není připraveno na hospitalizace pacientů z okresu Tachov a vy za mě určitě nebudete řešit nedostatek lůžek o víkendu.

Meinlová navíc tvrdí, že o žádné domluvě zdravotních radů jí není nic známo.

Zdravotní radová Běla Krejčová k problému uvádí:

„Ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň několikrát veřejně prohlásila, že lékaři tohoto zařízení ošetří každého pacienta z okresu Tachov. Akutní případy se řeší ihned, chronické po předchozí domluvě.“ Dodává, že v akutních případech koordinuje umístění pacientů územní záchranná služba nebo plánská či stříbrská výjezdová místa záchranky.

MARIE PODZIMKOVÁ, Plzeňský deník, 7.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?