Lékaři nesouhlasí s důvodem odvolání Holcáta

1. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři a vědečtí pracovníci v pátek protestovali proti posledním krokům ministerstva zdravotnictví. Důvody pro svolání přednostů klinik 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice byly dva. Lékaři odmítají postup ministerstva ve vztahu ke dětským lůžkům a zároveň nesouhlasí s důvodem odvolání ředitele VFN Martina Holcáta...


V uvolněném křesle by za této situace viděli nejraději dosavadního náměstka ředitele VFN Pavla Horáka.

Protestního shromáždění, které svolal děkan 1. lékařské fakulty Štěpán Svačina, se zúčastnilo asi 150 pracovníků 1. LF a VFN. Na akci přišla také ministryně zdravotnictví Marie Součková, která ředitele ve čtvrtek odpoledne odvolala. Svůj krok odůvodnila tím, že M. Holcát údajně vydal pokyn, aby VFN nepřijímala pacienty ze Středočeského kraje.

„Na středečním jednání ministerstva se zástupci středočeského kraje jsem zcela jasně řekla, že bude poskytovaná péče dál, a že nemůže být upřeno pacientovi právo na poskytování základní zdravotní péče, natožpak akutní. V tomto ohledu bylo rozhodnutí vašeho ředitele tak závažné, že jsem ho odvolala,“ vysvětlila M. Součková.

DÁLE ČTĚTE:
Spor Součkové s Bendlemodnesl šéf nemocnice VFN

VFN: akutní péči jsme neodmítali

S tímto důvodem však děkan fakulty nesouhlasí. Podle něj nemocnice žádné pacienty neodmítala: „Pokud já jsem informován, tak k ničemu takovému v žádném případě v naší nemocnici nedošlo. Naopak já osobně jako přednosta interní kliniky mohu dokladovat, že jsou k nám akutní pacienti posíláni v nestabilním stavu i z velkých pražských nemocnic,“ uvedl Š. Svačina.

Druhým důvodem pro odvolání M. Holcáta z funkce ředitele byla finanční situace Všeobecné fakultní nemocnice. „Fakultní nemocnice se léta potýká s ekonomickými problémy. Současná situace není poprvé. V roce 2000 bylo plošné oddlužení a nyní je zde opět dluh ve výši 750 milionů,“ poznamenala M. Součková.

Holcát: nesouhlasil jsem, proto jsem musel jít pryč

Odvolaný ředitel M. Holcát má však na věc jiný názor. Podle něj jsou tyto důvody pouze zástupné. Čtvrteční odvolání prý souvisí s dlouhodobě špatnou komunikací mezi ním a ministryní.

„Myslím si, že hlavním důvodem odvolání je moje kritika záměru ministerstva zrušit dětskou kliniku. Nesouhlasil jsem s postupem ministerstva, kdy se jedná o nás bez nás. Jsem přesvědčen, že ministerstvo mělo v úmyslu ten krok učinit, ale nakonec se zaleklo tlaku veřejnosti. Myslím, že prohra ministerstvo bolí a musí být někde kompenzována,“ uvedl M. Holcát.

S tím souhlasí i předseda Akademického senátu 1. LF UK Jan Bruthans. „Ministryně Součková má pocit, že nemocnice takto fungovat nemůže, že by se měla zmenšit. Doktor Holcát ale řekl, že do toho nepůjde, že za ni bude bojovat. A paní ministryně teď chce někoho, s kým by se jí lépe jednalo.“

Nový ředitel? Lékaři chtějí náměstka Pavla Horáka

M. Součková se rozhodla na Holcátovo místo vypsat výběrové řízení. Křeslo ředitele zatím zůstane volné. Na jak dlouho, zatím není známo. Vedení 1. lékařské fakulty a VFN v současnosti podporuje náměstka Pavla Horáka, který podle nich může zajistit kontinuitu vedení nemocnice.

„Já myslím, že pokud bude ředitelem dosavadní náměstek Pavel Horák, tak se situace nebude vyvíjet špatně, bude zachována kontinuita řízení nemocnice,“ poznamenává J. Bruthans. „Já se spíše bojím, že se ředitelem může stát někdo jiný, že zdaleka není rozhodnuto. Paní ministryně totiž řekla, že bude rozhodovat podle toho, jak daný kandidát bude schopen řešit danou ekonomickou situaci nemocnice. To znamená, že může dát přednost tomu, kdo bude ochoten sáhnout k některým řešením, která navrhovalo ministerstvo,“ dodal předseda Akademického senátu 1. LF UK.

Iva Bláhová, www.Zdravi.Euro.cz, 28.11. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?