Lékaři Obamu málem vypískali

17. 6. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ovace naopak Obama sklidil, když se vyslovil proti přípustnosti četných žalob, které zastrašují lékaře, aby provozovali praxi. Obojí je nutí platit si vysoké pojistky, což žene vzhůru cenu zákroků a pojištění Američanů, na které však nedosáhne 46 miliónů z nich...


Pískot si v pondělí vysloužil prezident USA Barack Obama, když se v projevu před Americkou lékařskou asociací (AMA) v Chicagu sdružující asi 250 tisíc lékařů vyslovil proti stropu na výši odškodného v žalobách proti špatné péči nebo její zanedbání.

Ovace naopak Obama sklidil, když se vyslovil proti přípustnosti četných žalob, které zastrašují lékaře, aby provozovali praxi. Obojí je nutí platit si vysoké pojistky, což žene vzhůru cenu zákroků a pojištění Američanů, na které však nedosáhne 46 miliónů z nich.

Konkurence pojišťovnám

„Jestli nespravíme systém zdravotnictví, může jít Amerika cestou (automobilky) GM: platit víc, dostávat méně a zbankrotovat,“ prohlásil Obama. Středem jeho reformy je dostupnost zdravotního pojištění pomocí nového veřejného systému.

Ten by konkuroval komerčním pojišťovnám a stlačil tak náklady na zdravotnictví USA, které spolkne 2,5 biliónu dolarů ročně (48 bil. Kč). Přes svou popularitu však nemá prezident vůbec vyhráno.

Ve hře jsou zájmy i emoce mnoha zúčastněných - od skupin občanů v různém postavení, přes farmaceutické koncerny až po pojišťovny. „Prezident nechce, aby 180 miliónů lidí ztratilo pojištění od zaměstnavatelů,“ ujišťovala ministryně zdravotnictví Kathleen Sibeliusová.

Jiří Roškot, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?