Lékaři-odboráři agitují: Děkujeme, odcházíme

13. 10. 2010 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
V menších regionálních nemocnicích ubývá lékařů. Kdyby odešli dva či tři, znamenalo by to na mnoha místech kolaps oddělení. Prohlásil to v úterý v Brně 37letý lékař Pavel Vávra z Interního oddělení nemocnice Nové Město na Moravě.


Spolu s předsedou Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martinem Engelem nyní postupně navštěvují 65 nemocnic v zemi.

V úterý zavítali do Fakultní nemocnice Brno, o den dříve byli v Nemocnici Břeclav.

„Po naší návštěvě se v každé nemocnici zvedne podpora naší výzvě Děkujeme, odcházíme,“ řekl Právu Vávra.

„Podporuje nás přes 3200 lékařů. Kdyby podali výpověď, bude české zdravotnictví v regionech paralyzováno,“ varuje Vávra.

Z celkového počtu zhruba 16 000 lékařů pracuje v Česku na 2000 Slováků. Bez nich by se musela omezovat zdravotní péče, tvrdí lékař-odborář, jenž také odmítá tvrzení o tom, že na místa v ČR čekají kolegové z východní Evropy. Jako zásadní moment vidí organizátoři výzvy datum 1. ledna 2013, kdy skončí dosavadní praxe vysokých přesčasů lékařů.

Září: výpovědi dalo 380 lékařů

Podle Engela jen k 1. září podalo výpověď 380 lékařů. Nejnižší platy mají v příhraničních menších nemocnicích provozovaných akciovými společnostmi. V Jihomoravském kraji má LOK-SČL nejvyšší podporu v ivančické nemocnici na Brněnsku.

Předseda České onkologické společnosti a ředitel Masarykova onkologického ústavu Jiří Vorlíček nevidí avizovaný odchod lékařů do ciziny jako problém, bude se týkat, podle něj, pouze omezeného počtu odborníků. Představitelé LOK-SČL očekávají od vlády jasné stanovisko k nízkým platům lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?