Lékaři odhalili za dva dny ve stanu proti melanomu 17 melanomů

5. 5. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkem 17 zhoubných kožních melanomů odhalili lékaři při vyšetření lidí ve stanu proti melanomu na Václavském náměstí v pondělí a v úterý. Vyšetřeno bylo přes 1700 lidí, nejmladší byl pětiměsíční kojenec, který byl stejně jako všechny vyšetřené děti zcela v pořádku.


ČTK to řekl přednosta dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesor Petr Arenberger. Loni bylo při stejné akci odhaleno 11 melanomů, vyšetřeno ale bylo o zhruba 200 lidí méně.

„Našli jsme 17 melanomů na 16 lidech, jedna paní měla hned dva melanomy, což je vzácnost. Dále 75 bazaliomů a 17 spinaliomů, dohromady 92 jiných zhoubných kožních nádorů. Jeden bazaliom byl u těhotné ženy, to je neobvyklé, bazaliomy mívají spíše starší lidé,“ uvedl přednosta.

Všichni lidé, u nichž byl nádor odhalen, dostali hned ve stanu od lékařů termín na vinohradskou kliniku na jeho operační vyjmutí. Všichni také byli vyšetřeni digitálním dermatoskopem, který vyšetření lékařů potvrdil.

„Většina nádorů byla odhalena v raném stadiu, což je naším cílem, i když v pondělí tu byl pán s obrovským melanomem, tam už asi metastázy budou,“ poznamenal přednosta. Tloušťku nádoru měl tento pacient odhadem centimetr, přitom nádor tlustější než čtyři milimetry má podle profesora už velmi špatnou předpověď - do pěti let přežije jen polovina pacientů.

Ročně je v Česku odhaleno 1500 případů, zhruba 20 na 100.000 obyvatel. Stan proti melanomu vzbudil po oba dny obrovský zájem. Podle Arenbergera je to mimo jiné tím, že lidé se bojí jít k lékaři, vyšetření v terénu berou jako nezávaznou radu, kdy se nemusejí bát operace.

Stan proti melanomu bude na Václavském náměstí opět za rok. Kdo to letos nestihl a chce si nechat vyšetřit podezřelé znaménko, měl by co nejdřív navštívit kožního lékaře, vyšetření u praktika nestačí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?