Lékaři odmítají přijmout homeopaty do svých řad

25. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Homeopatická společnost sice vyhrála soud ve Štrasburku, lékaři však stále odmítají přijmout homeopaty mezi sebe. "Homeopatie není vědecká metoda založená na důkazech..."


Praha - Homeopatická společnost sice vyhrála soud ve Štrasburku, lékaři však stále odmítají přijmout homeopaty mezi sebe. „Homeopatie není vědecká metoda založená na důkazech,“ tvrdí Jaroslav Blahoš, předseda České lékařské společnosti J. E. Purkyně, která homeopaty vyloučila ze svých řad.

Stížnost homeopatů, že byli vyloučeni neoprávněně, české soudy sice zamítly, nyní ji však uznal Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. K vyřešení sporů to ale nestačí. Blahoš totiž uvedl, že rozhodnutí soudu zatím nemá, a navíc je budou muset posoudit právníci lékařské společnosti.

„My na našem stanovisku nic měnit nebudeme. Pro nás je to dávno vyřešená otázka,“ řekl Blahoš. Podle něj není vyloučení homeopatů namířeno proti pacientům, ani proti lékařům, kteří homeopatii praktikují. „Nemáme námitky, pokud homeopatii provádí lékař,“ dodal.

Homeopatie je léčebná metoda, při níž nemocný dostává ve velmi zředěné podobě látku, která dokáže vyvolat příznaky jeho nemoci a tím ji vyléčit. Lékaři však mají na jejich účinnost velmi rozdílné názory.

Někteří proto homeopatii provozují tajně, aby se na ně kolegové nedívali skrz prsty. České zdravotní pojišťovny homeopatické léky nehradí. Podle prezidenta České lékařské komory Davida Ratha je homeopatie založena na placebo efektu, tedy na působení na lidskou psychiku, a příznivý efekt má v pouhých 20 procentech.

JAN RYCHETSKÝ, Vysočina, 25.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?