Lékaři opustili pracovní skupinu pro porodnictví

31. 10. 2012 7:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouhodobé spory porodních asistentek a lékařů ohledně porodní péče pravděpodobně nevyřešila ani pracovní skupina ministra zdravotnictví. Po včerejším jednání ve skupině ukončili své členství zástupci odborných společností. Podle nich není důvod, proč by se koncepce perinatologické péče, tedy péče před porodem a po něm, měla v České republice měnit.


Novinářům to řekl předseda pracovní skupiny pro porodnictví Aleš Roztočil. „Jsem zklamaná, doufala jsem v kompromis mezi ministerstvem zdravotnictví a porodními asistentkami. Myslela jsem, že dojdeme aspoň k tomu, že všichni chceme porodní domy a že péče porodních asistentek bude zakomponována do systému zdravotního pojištění,“ řekla členka skupiny a zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Svobodná volba před soudem

Pracovní skupina se přitom na vzniku porodních domů na svém červnovém jednání předběžně shodla; už na tuto schůzku ale nepřišli lékaři. Ministr zdravotnictví Leoš Heger dostane zápisy z jednání s připomínkami zúčastněných stran a bude na něm, aby rozhodl, zda má vůbec skupina v činnosti pokračovat. „Sama mám za to, že se musí změnit současný stav. Dnes jsou podány žaloby kvůli tomu, že ČR neumožňuje ženám svobodně volit poskytovatele porodní péče,“ uvedla Šimůnková.

Právě soudní cesta je podle Marie Vnoučkové z Unie porodních asistentek možností, jak situaci řešit v případě, kdy ke změně není politická vůle. Za alternativu k lékařsky vedenému porodu v nemocnici bojují různé skupiny už léta. Odpor zdravotníků je ale trvalý, argumentují tím, že v porodnicích je kvalitní péče, jejímž výsledkem je zejména velmi nízké procento úmrtnosti novorozenců. Členky skupiny ale dnes uvedly, že ČR nevykazuje v žádné ze sledovaných kategorií kvalitní porodnickou péči. Údaje o úmrtnosti a nemocnosti novorozenců nevypovídají nic o porodní péči, uvedly.

Porodní asistentky připomínají, že podle studií probíhají porody vedené porodními asistentkami jednodušeji, méně často dochází k nástřihům hráze, instrumentálním porodům a nemusejí se tak často podávat léky tišící bolest. Porod v režii porodní asistentky prý navíc stojí jen asi dvě třetiny toho, co klasický porod. Spontánní porod a ošetření novorozence přijde přibližně na 15.000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?