Lékaři pacientům zlepšili zrak transplantací fetálních očních buněk

3. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařům z Los Angeles se podařilo částečně vrátit zrak dvěma dospělým pacientům s degenerativním onemocněním oka poté, co jim transplantovali fetální oční tkáň. Imunitní systém člověka totiž fetální buňky přijímá mnohem lépe...


Lékařům z Los Angeles se podařilo částečně vrátit zrak dvěma dospělým pacientům s degenerativním onemocněním oka poté, co jim transplantovali fetální oční tkáň. V pátek o tom informovat internetový server NewScientist.com.

Robert Aramant a Magdalene Seilerová z Doheny Eye Institute v Los Angeles navrhli zkusit transplanci dvojité vrstvy buněk z retiny potracených lidských plodů pacientům s pokročilým stadiem retinitis pigmentosa. Imunitní systém člověka totiž fetální buňky přijímá mnohem lépe a pacienti nemusí užívat imunosupresiva.

Lékaři odebrali z potracených lidských plodů čtverce oční tkáně o velikosti dvakrát dva milimetry, které se skládaly z podpůrné vrstvy epiteliálních buněk a vrchní vrstvy s tyčinkami a čípky citlivými na světlo. Tyto odebrané kousky tkáně voperovali za poškozenou retinu pacientů, takže časem transplantáty nahradily postupně degenerující tkáň vlastní.


Odebrané kousky fetální oční tkáně lékaři voperovali za poškozenou retinu pacientů, takže časem transplantáty degenerující tkáň nahradily a zrak se zlepšil.

Operaci lékaři provedli u čtyř pacientů, kteří trpěli pokročilým stadiem retinitis pigmentosa. U dvou z nich se zrak zlepšil. „Nyní rozeznám oči, nos i ústa lidí, kteří sedí na druhém konci místnosti,“ říká Elisabeth Bryant, která se operaci nedávno podrobila.

Odborníci však varují, že je ještě brzy na hodnocení úspěšnosti experimentu, neboť může jít o krátkodobý tzv. „rescue“ efekt, kdy samotná operace poškozené tkáně v ní může vyvolat zvýšenou tvorbu růstových faktorů a tím tkáň na chvíli podpořit v její obnově. „Je možné, že jde o rescue efekt, ale věříme, že je to způsobeno tím, že transplatované buňky se v retině ujaly,“ řekl pro NewScientist Norman Radtke z University of Louisville (USA), který pacienty operoval.

Tým lékařů bude nyní sledovat zdravotní stav a kvalitu zraku u všech transplantovaných a chystá se pokračovat v operacích u lidí, kteří jsou teprve v počátečním stádiu onemocnění retinitis pigmentosa. Slibují si o toho vyšší efektivitu metody, neboť tkáň retiny u nich ještě nebude tak poškozená. V budoucnu by tato metoda mohla pomoci při léčbě makulární degenerace, kterou trpí asi polovina slabozrakých ve vyšším věku.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?