Lékaři paušál na léky odmítají

19. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pojišťovna nám navíc ztížila kontrolu v tom, že každý lékař musí používat razítko pracoviště. Tím pádem si nemůžeme dělat vnitřní kontrolu a ztrácíme přehled o tom, kdo co píše a za kolik...


Plzeň - Někteří plzeňští lékaři varují, že přestanou psát pacientům drahé léky, protože by se nevešli do limitu pojišťovny. Ten je krutý. Při desetiprocentním překročení jim VZP část plateb strhne.

Léky jsou však čím dál nákladnější. České firmy ruší výrobu levných značek a lékaři je musejí nahrazovat zahraničními, které jsou někdy až desetkrát dražší. Přitom limit na léky pojišťovna už řadu let nezvyšuje.

„Dostali jsme sankci osm milionů korun, což je padesát procent z překročeného limitu,“ potvrzuje současnou situaci ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová. Šestnáct milionů přitom nemocnice překročila jen za pololetí.

Specialisté tvrdí, že lékařova snaha šetřit na lécích může pacienta poškodit.

„Žádný pacient by neměl být poškozen. Lékař jen musí zvážit, zda zvolí péči finančně velmi náročnou, nebo levnější, která má srovnatelný účinek,“ tvrdí.

„Pojišťovna nám navíc ztížila kontrolu v tom, že každý lékař musí používat razítko pracoviště. Tím pádem si nemůžeme dělat vnitřní kontrolu a ztrácíme přehled o tom, kdo co píše a za kolik. S tím souvisí i další problémy, že informace o hospodaření s léky dostáváme s velkým zpožděním. Momentálně jsme dostali vyhodnocení za první pololetí loňského roku, a to je na jakákoliv opatření dost dlouho,“ dodala Kunová.

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer se ale brání zrušit odměňování lékařů za nepředepisování léků.

„Bonifikace je cesta jednoduchá, nebyrokratická a každý lékař se může sám rozhodnout,“ tvrdí ministr.

Někteří lékaři se brání, že jim paušál ani při sebevětší snaze nestačí.

„Neoslovují mne ani limity ani paušály,“ uvedl lékař Jaromír Roučka.

„Mám převážnou část pacientů, kteří jsou na své léky zvyklí a mají pocit, že je to přesně to, co potřebují. Chtějí drahé léky, a ne jejich levnější varianty,“ popisuje současný stav. Podle mluvčí Všeobecné zdravotní pojištovny Kateřiny Zamastilové se však někteří lékaři jen vymlouvají, že mají „drahé“ pacienty. S tím však řada z nich nesouhlasí.

„Mám desítky pacientek, které potřebují hormonální léčbu, která není levná, a tím pádem jsem pro pojištovnu drahý,“ upozorňuje plzeňský lékař Čeněk Born.

„Buď tedy přestanu hormony psát, abych nemusel platit pokutu, anebo jsem připravený na to, že sankci zaplatím,“ uvedl.

OLGA ČERMÁKOVÁ, Plzeňský deník, 19.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?