Lékaři: Politici se bojí změnit zdravotní zákony

4. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Stejně jako existuje smlouva mezi lékařem a zdravotní pojišťovnou, musí se zavést také písemná dohoda mezi pojišťovnou a pacientem. V ní by potom bylo dáno...


Jindřichův Hradec - jak se má občan v případě ohrožení zdraví zachovat, na koho se může obrátit a na co má právo,“ uvedl na sobotní valné hromadě okresního sdružení České lékařské komory v J. Hradci primář oddělení klinické biochemie českobudějovické nemocnice Miroslav Verner.

Na setkání 54 lékařů z Jindřichohradecka, kde vystupoval jako člen centrálního představenstva komory, tak nastínil jeden z dílčích postupů, který by pomohl vyřešit problémy současného českého zdravotnictví. Důležité však je změnit celý systém poskytování lékařské péče, který je stále řízen zákonem z roku 1966. Přitom vývoj jde dál a nové vědecké poznatky umožňují spolu s moderními technickými prostředky poskytovat služby na vysoké úrovni. Vše závisí v první řadě na penězích, které ale chybí.

„Je potřeba přesně stanovit kritéria postupu, která budou odpovídat pravidlům v Evropské unii. Bohužel se to asi nebude každému líbit,“ poznamenal v diskusi kardiolog z Jindřichova Hradce Lubomír Berka. Na setkání dále zaznělo, že politikové se bojí provést zásadní změny v legislativě, protože nechtějí přijít o hlasy potenciálních voličů. Podle M. Vernera však musí nepopulární kroky umět přijmout i samotní lékaři.

VILÉM KASPER, Českobudějovické listy, 4.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?