Lékaři přeruší 6. ledna práci, Součková je nepřesvědčila

15. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dosavadní výsledky koaliční komise, která hledá řešení finanční krize ve zdravotnictví, lékaře neuspokojily. Pokračují proto v přípravách na hodinové přerušení práce, které plánují na 6. ledna...


PRAHA - „Ministryně nás nepřesvědčila o tom, že by byly důvody, proč bychom měli protest zrušit či zmírnit; naopak to vypadá, že bude spíš eskalovat,“ řekl Milan Kudyn z Koalice ambulantních lékařů.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) ale upozorňuje, že rozhodnutí komise padne 18. prosince. Navržené řešení poté postoupí koaličním lídrům. Opatření podle ní povedou k vyrovnané bilanci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP): počítá se stoprocentním přerozdělením pojistného mezi pojišťovnami a s

novou vyhláškou o úhradách za zdravotní péči a lékovou vyhláškou. O návrzích se prý radí s lékaři.

Přerozdělováním není nadšena členka komise Helena Rögnerová (nezávislá). Připouští ale, že VZP nyní doplácí na státní pojištěnce. Řešením by podle ní také mohlo být, kdyby za ně stát platil odpovídající pojistné. To podle ní ale v příštích třech letech není možné, protože by se vládě finanční reforma „rozpadla

pod rukama“.

Potíž je také s tím, že ČSSD nechce ani slyšet o příplatcích pacientů na péči. Jednou podle ní ale stejně bude nutné péči rozdělit na standardní a nadstandardní, na kterou si bude muset pacient připlatit.

Senátorka KDU-ČSL Zuzana Roithová, která je se zdravotním výborem horní parlamentní komory na Tchaj-wanu, nechtěla o problému hovořit, protože neměla k dispozici potřebné podklady.

Viceprezident České stomatologické komory Pavel Chrz řekl, že ministryně na poslední schůzce, která se konala tentotýden, nebyla ochotná zástupce ambulantních lékařů, stomatologů a lékáren informovat. Hovořila pouze obecně, protože dříve musí předat zprávu o závěrech komise koaličním partnerům, dodal.

Lékaři už mají podle Kudyna připravený plakát, kterým budou pacienty upozorňovat na důsledky neřešené finanční situace ve zdravotnictví: hrozí uzavírání lékařských praxí a lékáren. „Necháme na každém, zda se připojí a vyvěsí plakát,“ uvedl.

Jestliže se ani v lednu nic nezmění, pak budou lékaři podle Kudyna uvažovat o zavedení ročního registračního poplatku pro pacienty. Vybírat by ho chtěli na základě dobrovolné darovací smlouvy. Vidí v tom jedinou možnost, jak získat nějaké peníze, aby byli schopni zajistit provoz ordinací, dodal.

Přerozdělování peněz mezi pojišťovnami, o kterém se nejčastěji hovoří, Kudyn nepovažuje za řešení. Nikde v Evropské unii podle něj neexistuje, aby zdravotní pojišťovny byly zřizovány několika zákony. „Je to legislativní diskriminace,“

uzavřel.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?