Lékaři prosazují plošný screening štítné žlázy u všech těhotných

26. 5. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Poruchy štítné žlázy u matky poškozují plod. Lékaři proto prosazují, aby všechny těhotné v ČR podstupovaly vyšetření štítné žlázy. V pilotním projektu ověřuje jeho přínos Všeobecná zdravotní pojišťovna, cílem je zavést plošný screening, řekl novinářům děkan první lékařské fakulty Univerzity Karlovy profesor Tomáš Zima při příležitosti právě probíhajícího Týdne štítné žlázy.


Marcela Dvořáková z Endokrinologického ústavu vysvětlila, že štítná žláza plní u plodu svoji funkci zhruba od desátého až 12. týdne těhotenství. Do té doby ale je plod zcela závislý na přísunu hormonů a jódu od matky. „V tomto období se zakládá mozek a nervové struktury, proto dodávka tyreoidálních hormonů a jódu je nezbytná a má zásadní význam pro zdárný růst a vývoj dítěte,“ řekla.

Poruchy štítné žlázy postihují 30 procent lidí, ženy osmkrát častěji. Příznaky se podobají běžným nemocem a rozvíjejí se zvolna, pacienti je často přehlédnou, řekl předseda České endokrinologické společnosti profesor Jiří Marek. „Lidé by si měli dávat pozor i na mírné projevy poruchy. Pokud se nezačnou včas léčit, může to vést k vážnějšímu onemocnění,“ varoval.

Štítná žláza je endokrinní žláza ve tvaru motýla na přední části krku. Její hormony jsou nezbytné pro správnou funkci každé buňky. Pomáhá tělu využívat energii, udržovat správnou teplotu a zajišťovat funkci mozku, srdce, svalů a jiných orgánů.

Při snížené funkci štítné žlázy je člověk unavený, ospalý, nesnese chlad, zhoršuje se mu paměť, tloustne, má depresi, trápí ho zácpa, bolí ho klouby nebo svaly, má řídké a lámavé vlasy a suchou šupinatou kůži. Ženy mají nepravidelnou menstruaci a problémy s plodností.

Při zvýšené funkci štítné žlázy člověk hubne, je neklidný, podrážděný, pulz má nad sto tepů za minutu, třesou se mu ruce, má vypoulené lesknoucí se oči, padají mu vlasy, trpí průjmy, rychleji mu rostou nehty. Kůže je tenká, více se potí, u žen jsou poruchy menstruačního cyklu.

Marek uvedl, že poruchy štítné žlázy způsobuje nedostatek jódu ve stravě či autoimunitní zánět, kdy se imunita obrátí proti vlastnímu tělu. Pětina lidí má ve štítné žláza uzly, dvě procenta těchto uzlů souvisí s rakovinou štítné žlázy. Poruchy mohou být vrozené či získané.

Od poloviny osmdesátých let 20. století je v ČR plošný screening všech novorozenců, porucha štítné žlázy se tak dá včas léčit okamžitou dodávkou hormonů. Zabrání se tím neurologickému i mentálnímu postižení dítěte.

Jodidováním soli se podařilo vyřadit nedostatek jódu jako příčinu poruch štítné žlázy. Přibývá ale autoimunitních onemocnění. Všechny těhotné v ČR užívají vitaminové směsi s jódem. Pozornost se musí soustředit také na děti a dospívající, na to chce upozornit dnešní Světový den štítné žlázy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?