Lékaři proti náhlé srdeční smrti

4. 10. 2006 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice podlehne náhlému selhání srdce až 30 000 pacientů ročně. Právu to řekl v úterý doktor Miloš Táborský, vedoucí lékař kardiostimulačního centra pražské Nemocnice Na Homolce...


„Náhlá srdeční smrt je následek srdečního selhání u člověka, který byl v posledních 24 hodinách zdravý a bez významnějších obtíží,“ řekl lékař. Dodal, že často v takových případech rozhodující roli sehraje i laická resustitace, která může pacientovi zachránit život.

Ti, kteří náhlou srdeční smrt způsobenou aritmií - zrychlením nebo zpomalením srdečního rytmu - přežijí, dostávají kardiostimulátor, který jim dokáže zajistit dlouhodobě kvalitní život. Zároveň jim umožní i léčbu srdečního selhání, které postihuje až třetinu takto nemocných.

Na Homolce jako první v republice už před třemi roky začali s tzv. domácí monitorizací pacientů. Přístroj, který pacienti mají voperován do hrudi, vysílá do centra informace o srdečním stavu a lékaři zhoršení dokážou okamžitě zjistit a účinně pomoci. „Vyvíjíme i český systém domácího monitorování pacientů, který bude umět vyhodnocovat, zdali pacient v danou chvíli stojí či leží a další údaje,“ říká doktor Petr Neužil ze stejného pracoviště Homolky.

Monitorování pacientů se srdečním onemocněním na dálku je nejmodernější péče o kardiaky a systém jen Na Homolce už prokazatelně zachránil dva pacienty.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?