Lékaři proti změnám v krajském zdravotnictví

7. 6. 2013 7:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Orlickoústecko – Volební program ČSSD pro komunální volby v roce 2010 sliboval, že bude rozšířena a zkvalitněna nabídka sociálně zdravotních služeb, které umožní pacientům co největší možnost volby. Překvapivě nejnovější chystané změny, jak je navrhuje ve své koncepci restrukturalizace zdravotnictví naše krajské zastupitelstvo, podle lékařů naopak povedou ke snížení dostupnosti zdravotní péče a její kvality.


Pardubický kraj navrhuje řízení pěti nemocnic jako jednoho subjektu s jedním představenstvem a jednou dozorčí radou. V některých oborech plánuje provést jinou alokaci (rozmístění) zdravotní péče v kraji. Litomyšlskou nemocnici čeká alokace akutní lůžkové péče v základních oborech dětského lékařství a porodnictví. Chrudimská a Orlickoústecká nemocnice pravděpodobně přijdou o lůžkovou neurologii. Svitavská nemocnice patrně nebude provozovat samostatná oddělení ORL a urologie.

V připravované restrukturalizaci péče se podle lékařů ve skutečnosti jedná o její redukci. V praxi to znamená, že bychom jezdili např. s bolestmi zad do Pardubic, což může být záležitost na celý den, zejména pro pacienty z okrajových částí kraje.

Lékaři si dovedou představit omezení počtu lůžek na jednotlivých odděleních, nikoliv rušení celých oddělení. Nová koncepce, pokud bude schválena, zamezí vzdělávání nových lékařů, což povede v podstatě k jedinému výsledku – zavírání celých oddělení.

Sloučení nemocnic do holdingu v sousedním Královéhradeckém kraji přineslo značné problémy. V lednu t.r. bylo v tisku zveřejněno, že bývalí manažeři Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje čelí nařčení, že si vylepšovali úřednické platy na úkor nemocnic, které musely dráž kupovat materiál. Z nemocnic nejspíš zbytečně odtékalo až několik milionů korun ročně.

Drastické omezování zdravotní péče v České Republice není nutné. Kromě krachujících států, jediná ČR z ostatních členských zemí EU přistoupila v letošním roce ke snížení výdajů na zdravotnictví, přestože hospodářská situace u nás není tak dramatická.

MUDr. Jaroslav Krsička, předseda MO a krajský koordinátor LOK­SČL, Orlickoústecká nemocnice, a.s.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?