Lékaři provedli první transplantaci jazyka

22. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z vídeňské všeobecné nemocnice provedli první úspěšnou transplantaci jazyka. Pacient trpěl zhoubným nádorem, který zasáhl jeho čelist a jazyk. Lékaři nejprve odstranili tumor a poté implantovali nový jazyk...


Rakouští lékaři provedli první úspěšnou transplantaci jazyka. Pacient trpěl zhoubným nádorem, který zasáhl jeho čelist a jazyk. Lékaři z vídeňské všeobecné nemocnice nejprve odstranili tumor a poté implantovali nový jazyk.

Operace dvaačtyřicetiletého muže trvala čtrnáct hodin. Vedení nemocnice oznámilo, že pacient je ve stabilizovaném stavu. Transplantace, kterou provedli vídenští chirurgové, je svého druhu unikátní – podobné operace se dosud uskutečnily pouze u zvířat.

Jaká jsou hlavní pooperační rizika? Nebezpečí infekce (dutina ústní je kontinuálně ve styku s cizími, potenciálně infekčními látkami) a otázka dostatečné mobility transplantovaného jazyka. Podle lékařů bude muset pacient podstopuit intenzivní imunosupresivní léčbu, která potlačí nežádoucí imunitní reakce organismu.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Allgemeines KrankenHaus Wien

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 22.7. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?