Lékaři ročně odhalí virus HIV u pěti až devíti těhotných žen

23. 11. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Česku ročně odhalí virus HIV u pěti až devíti těhotných žen. Nakažené matky přivedly v ČR na svět už přes stovku dětí. Z nich infekci dostaly tři. Novinářům to řekl lékař AIDS centra v nemocnici Na Bulovce Hanuš Rozsypal.


Podle něj se díky zdravotním opatřením riziko přenosu nákazy z matky na potomka dá snížit až pod dvě procenta.

„Prognóza je dobrá, proto se těhotenství HIV pozitivních žen nebráníme. V podstatě jim přerušení těhotenství nedoporučujeme,“ uvedl Rozsypal.

Ročně lékaři otestují na vir HIV kolem 150.000 těhotných žen. Loni ho potvrdili u devíti matek, v předcházejících letech u čtyř či pěti. Riziko přenosu infekce na dítě je 15 až 35 procent. Pokud se ale přijmou potřebná opatření, klesne pod dvě procenta, uvedl Rozsypal. Pacientka dostává léky, porod se vede císařským řezem, dítě nekojí. Potomek pak má umělou výživu a sirup s medikamenty.

Do roku 2009 rodilo 97 nakažených žen. Celkem přivedly na svět 100 dětí. Z nich nákazu dostaly tři. V Česku se celkem od matek nakazili čtyři jejich potomci.

Nákaza virem HIV se sleduje od roku 1986. Od té doby do konce letošního září ji odborníci v ČR odhalili či potvrdili u 1636 lidí - u 1333 mužů a 303 žen. Celkem 335 osob už chorobou AIDS onemocnělo a 176 na ni zemřelo. Letos lékaři za prvních devět měsíců evidovali v Česku 114 nových pacientů s virem HIV. Nemoc AIDS propukla u 14 nakažených. Sedm lidí pak na tuto chorobu selhání imunity letos zemřelo.

I když Česko patří ve srovnání s vyspělými zeměmi ke státům s malým výskytem nemoci, i tady počet infikovaných každoročně roste. Zatímco v roce 2001 jich přibylo 51, předloni jich bylo už 156 a loni 180. Podle neziskových organizací a expertů je proto nutné stále na riziko AIDS upozorňovat.

Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. Lidé se přestávají chránit. Nemocných přitom přibývá velkou rychlostí, a to zvlášť ve východní Evropě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?