Lékaři se bojí angažovat v ochraně zneužívaných dětí

9. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britští lékaři se bojí angažovat v ochraně zneužívaných dětí, protože se stále častěji setkávají s různými výhružkami ze strany rodičů. Odborníci varují: tento trend je nebezpečný, péče o děti tím může být ohrožena. O problému informovala britská Royal College of Pediatrics...


která provedla na toto téma studii.

Výzkum se dotazoval celkem 4776 britských pediatrů. Jednasedmdesát z nich uvedlo, že poté, co začali řešit problém zneužívaných dětí, byla na ně podána žaloba Hlavní lékařské radě (General Medical Council).

Někteří se dokonce setkali s opakovanými výhružkami. Jeden pediatr řekl, že dostával nenávistné e-maily, bylo mu vyhrožováno zbraní a smrtí jeho blízkých. Přes padesát oslovených lékařů přitom uvedlo, že se už nechtějí v případech zneužívání dětí dále angažovat, protože se obávají poškození své profesní pověsti nebo ohrožení své osoby.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
The Royal Collegeof Pediatrist

„Výsledky této studie ukazují, že si lékaři vždy dvakrát rozmyslí, zda budou v případech potencinálního zneužívání dětí bít na poplach,“ uvedl doktor Neil Mackintosh ze společnosti Royal College of Pediatrics.

Výzkum zjistil, že zatímco v roce 1995 došlo ke zhruba dvaceti stížnostem, v roce 2003 zaznamenali dětští lékaři celkem 100 případů námitek proti jejich práci, která byla se zneužíváním dětí spojená.

SOUVISEJÍCÍ DOKAZY:

Doctors Wary of Child Abuse Probes -Study

Doctors 'fear child abuse cases'

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 8.3. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?