Lékaři se opět šikují k boji

31. 10. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Když se řekne Děkujeme, odcházíme, asi jen málokdo si tato dvě slova nespojí s kampaní lékařů. Stala se nadlouho hlavním tématem závěru loňského roku a jak to vypadá, v podobném duchu se zřejmě bude končit rok i letos. Zatím nespokojenost lékařů na povrchu jen pobublává, ale hlouběji v kotli už se schyluje k varu.


Je listopad a lékaři z nemocnic stále nevědí, za jakou výplatu budou v příštím roce pracovat. Jejich rezortní ministr Leoš Heger teď čelí dvojímu tlaku: jeden jde ze strany zdravotníků, kterým se mají platy navýšit o 10 procent, druhý ze strany členů vlády.

Pro média uvedl, že nesdílejí ochotu najít pro lékaře další peníze. Jaká vládne v táborské nemocnici nálada, nám naznačila kardioložka Jana Mikulová, která byla ženou číslo jedna kampaně.

Váš ministr naznačil, že mezi ostatními členy vlády není moc vůle najít pro lékaře peníze na platy pro příští rok. Jak se k takovému signálu staví lékaři z táborské nemocnice?

Situaci vnímáme jako velmi znepokojivou. V tuto chvíli se bohužel zdá, že vláda nehodlá dodržet závazky z únorového memoranda. První návrhy na podobu úhradové vyhlášky pro rok 2012 jsou pro nemocnice opět velmi nevýhodné, a tak se v jejich rozpočtech stěží najdou peníze pro desetiprocentní navýšení platů zdravotníků. Zatím jsme postup nezvolili, měl by být celostátně koordinovaný. Počátkem listopadu se bude konat celostátní porada předsedů LOK-SČL, kde se budou další kroky projednávat. Je jisté, že bude obtížné uhájit sliby, které nám byly dány.

Jaké vy dáváte Hegerovi šance, že na vládě uspěje?

Osobně mu moc nevěřím, jeho pozice není lehká, vůle pro splnění závazků z memoranda mezi politiky chybí.

Zvýšení platů z první vlny o pět až osm tisíc na lékaře funguje?

Doposud ano, všichni lékaři dostali přidáno tak, jak memorandum slibovalo. Je tu však velký problém, protože navýšení platů platí pouze do konce roku. To znamená, že v současné chvíli vůbec nevíme, jak budou vypadat naše platy po Novém roce. Samozřejmě jsme se na to dotazovali vedení naší nemocnice a pan ředitel nám řekl, že naše požadavky sice chápe, ale že pokud bude úhradová vyhláška pro nemocnici opět nevýhodná, nebude možná schopen nám zachovat ani dosavadní výši platů, natož je navýšit o dalších deset procent, jak to slibuje memorandum.

To tedy vypadá, že byste mohli jít s výplatami zase dolů?

I to se může stát. Bude-li vyhláška nepříznivá, nemocnice nezvládne ufinancovat provoz. Pak může dojít ke snížení platů zaměstnanců, tedy i lékařů. Naše nemocnice není přímo řízená ministerstvem zdravotnictví a neplatí zde tarifní tabulky, které určují minimální výši platů zdravotníků například ve fakultních nemocnicích.
Ulevilo se vám co se týče přesčasových hodin? Když se dívám na web táborské nemocnice, kde hledá sedm lékařů, tak si to moc nemyslím. Navíc to novinářům nedávno potvrdil i primář gynekologie Jiří Holub, kterému chybí dva lékaři.

Tak to je asi situace oddělení od oddělení. Jsou taková, kde lékaři slouží osm až deset služeb do měsíce a druhý den pokračují v práci, aniž by mezi tím měli odpočinek, ale jinde je zase situace lepší. Záleží na tom, jak je oddělení personálně zajištěné , ale velká změna od března opravdu nenastala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?