Lékaři se po změně vedení vracejí do hradišťské nemocnice

18. 7. 2013 7:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři, kteří dříve odešli z Uherskohradišťské nemocnice také kvůli neshodám s bývalým ředitelem Antonínem Karáskem, se po změně vedení vracejí. Nový ředitel Petr Sládek je oslovil, většina z nich nabídku přijala.


Krajští radní odvolali celé představenstvo nemocnice včetně Karáska letos v březnu. Důvodem byly podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Lubomíra Nečase (SPOZ) především odchody lékařů a velmi přísný režim.

Úroveň péče v nemocnici se po odchodu lékařů začala podle Nečase mírně snižovat. Někteří pacienti začali údajně vyhledávat jiné nemocnice. Karásek již dříve odmítl, že by měl problémy s lékaři.

Problémy se v nemocnici vyhrotily při odborářské akci Děkujeme, odcházíme na začátku roku 2011. Karásek nejdříve odmítal přijmout zpět všechny lékaře, kteří podali výpověď. Trval na tom, že si musejí podat žádost o přijetí do pracovního poměru. Nakonec se s doktory dohodl s podmínkou, že přijdou o příspěvek za věrnost, který nemocnice vyplácí formou příspěvku na penzijní připojištění. Nemocnice byla jediná v Česku, která nechtěla stažení výpovědí akceptovat.

Nyní se nemocnici daří dostat lékaře zpět. „Vrátil se například pan primář Kavalec na chirurgii, paní primářka Šnajdrová na ARO a další lékaři. Všichni, kteří jsou a byli schopní a mají chuť se vrátit, zatím reagují,“ uvedl Sládek, podle kterého však nebyly nabídky na návrat finančního rázu. „Jsou to většinou patrioti, mají zde rodinné zázemí a přesvědčily je i osoby ve vedení nemocnice,“ podotkl ředitel.

Nové vedení oslovilo 15 lékařů, kteří odešli kvůli sporům s bývalým ředitelem. Deset z nich už v nemocnici zpět pracuje nebo návrat přislíbilo. S návratem nepočítá podle Sládka bývalý primář interny, který pracuje ve Zlíně a kvůli svému věku se již do hradišťské nemocnice nechce vracet.

Personálně by podle ředitele potřebovalo posílit ještě interní oddělení. „Má věkový problém, jsou tam mladí, velice schopní a nadaní lékaři. Chybí však střední generace, od které se mají ti mladí nejvíce naučit,“ poznamenal Sládek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?