Lékaři stávkovali tak, aby nepoškodili pacienty a varovali vládu

20. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři splnili, co slíbili - stávkou dali najevo nesouhlas s vládní reformou veřejných financí a přitom se starali o pacienty jako každý jiný den. Provoz ve většině ze 200 nemocnic byl ve čtvrtek normální...


PRAHA -

Podle prezidenta České lékařské komory by vláda neměla brát nespokojenost lékařů na lehkou váhu. „Pokud nedojde k rychlému řešení situace, lze očekávat další eskalaci nespokojenosti zdravotníků, která spolu s kritickou finanční situaci rezortu přímo ohrozí péči o nemocné,“ varoval Rath.

Poměrně klidný průběh stávky komentoval za organizátory předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů Milan Kubek. Podle něj byla stávka prvním varováním vládě a byla záměrně organizována tak, aby se nedotkla nemocných. „Potřebujeme podporu pacientů,“ vysvětlil Kubek.

Pokud vláda nezmění návrh reformy veřejných financí tak, aby dopad byl rozložen na celou společnost, jsou lékařské odbory připraveny zorganizovat stávku celoplošnou a časově neomezenou. Nemocnice by braly jen akutní pacienty, jako je to o víkendech.

Protest lékařů byl ve většině nemocnic symbolický. V některých vyvěsili lékaři plakáty, jinde se sešli ráno na krátkém shromáždění. Podporu stávce vyjadřovali lékaři také modrou stužkou, již si připnuli na bílý plášť, učinili tak například sokolovské a třebíčské nemocnici.

DÁLE ČTĚTE:

Každý osmý lékař bude stávkovat

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?