Lékaři své výpovědi nestahují, tvrdí odbory

5. 1. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři stahují své výpovědi, tvrdí někteří ředitelé nemocnic. Je to dezinformace, oponují lékařské odbory. I přes tuto potyčku je situace kolem odchodů lékařů z českých a moravských nemocnic stále vypjatější.


Nejvíce lékařů odchází v Moravskoslezkém kraji - přes 50 procent, a na Vysočině - přes dvě třetiny, kde začátkem března hrozí kolaps zdravotnictví. Celkem výpověď doručilo skoro čtyři tisíce doktorů. Ministr Leoš Heger se v pátek sejde s řediteli 11 fakultních nemocnic z celé republiky.

Zároveň včera oznámil, že chce dojednat se zdravotními pojišťovnami, aby po 1. březnu platily méně nemocnicím, které kvůli odchodům lékařů omezí péči. Ušetřené peníze by měly poslat nemocnicím a ambulancím specialistů, kteří se o pacienty navíc postarají.

Odbory včera napadly tvrzení ředitelů pražských nemocnic, že lékaři stahují výpovědi podané v akci Děkujeme, odcházíme. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka naopak prý další lékaři chtějí výpověď ještě podat. Ale například na interní klinice Fakultní nemocnice Motol měli lékaři z 13 výpovědí deset stáhnout.

„Počet výpovědí dramaticky klesl, ale přesná čísla nebudu potvrzovat, dokud nebudu mít vše na stole,“ sdělil ředitel Motola Miloslav Ludvík. V pražské vinohradské nemocnici mělo stáhnout výpověď také několik lékařů.

V Karlovarské krajské nemocnici dalo výpověď 76 lékařů.

Žádný z lékařů si svou výpověď v novém roce nerozmyslel, naopak dva další se k výpovědím připojili. Na kritické Vysočině si rovněž lékaři stojí za svým názorem. Na otázku ředitelům tamních nemocnic: Vzal někdo výpověď zpět? zazněla lakonická odpověď: nikdo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?