Lékaři třebíčské nemocnice pohrozili směnným provozem

4. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v třebíčské okresní nemocnici trvají na zvýšení platů, jaké ohlásilo MZ. Vedení nemocnice však argumentuje, že na razantní zvýšení mezd prostředky nemá. Po jihlavské nemocnici se tak spor o platy...


Lékaři v třebíčské okresní nemocnici trvají na zvýšení platů, jaké ohlásil ministr zdravotnictví. Vedení nemocnice však argumentuje, že na razantní zvýšení mezd prostředky nemá. Po jihlavské nemocnici se tak podobný spor o platy začíná rozpoutávat také v Třebíči.

Třebíč - „Od dubna si plné navýšení mezd nemůžeme dovolit, protože bychom se řítili do finanční katastrofy,“ tvrdí ředitel nemocnice Jaroslav Soukup. Platy se nicméně v třebíčské nemocnici zvyšovat budou. „Měly by se zvednout tak, abychom rozumně kopírovali průměrnou mzdu v rámci České republiky. Nyní jsme na průměru a u lékařů jsme asi tisíc korun nad celostátním průměrem,“ přiblížil ředitel. Na jednání s vedením nemocnice vyjádřili zástupci dvou odborových organizací ochotu dohodnout se na snížení mimotarifních složek. Buď osobního ohodnocení nebo odměn ve výši pěti procent tarifního základu. Unie zdravotnických pracovníků ČMS a Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče tedy přistoupily na argument, že zvýšení platů podle vládního usnesení není z ekonomického hlediska pro třebíčskou nemocnici únosné. Lékařský odborový klub Svaz českých lékařů v třebíčské nemocnici naopak trvá na plném navýšení bez krácení tarifních složek. „My jsem vzhledem k situaci nemocnice ochotni přistoupit ke kompromisu. V tomto okamžiku se jedná s lékaři, kteří pohrozili tím, že by v nemocnici zahájili směnný provoz. Mají totiž splněných 150 přesčasových hodin. Vedení se k tomu staví tak, že směnný provoz v Třebíči nebude, že se musíme nějakým způsobem dohodnout. Takže teď je dána možnost vyjádření přímo jednotlivým lékařům, jestli souhlasí s pokrácením mimotarifních složek a nebo jestli trvají dále na navýšení bez krácení,“ informovala předsedkyně ZO Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče nemocnice v Třebíči Hana Hanáková.

Příští týden má být proto vyvoláno další jednání s odborovými organizacemi. V záležitosti mezd se má postupovat ve všech kategoriích zaměstnanců stejně. „Buď tedy budou mít všichni zaměstnanci pokráceny mimotarifní složky a nebo dojde k plnému navýšení mezd u všech. To je naše stanovisko, ze kterého nehodláme ustoupit,“ dodala Hanáková.

ARNOŠT PACOLA, Noviny Vysočiny, 4.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?