Lékaři umí předpovědět, kdy dojde k fraktuře

23. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zcela novým diagnostickým přístrojem pro modernější léčbu osteoporózy se již několik týdnů pyšní zlínské zdravotnické zařízení Mediekos. Nejmodernější denzitometr používá společnost jako jediná ve východní Evropě, na celém kontinentu je stejných přístrojů pouze pět...


Podle ředitele zařízení Pavla Novosada je přístroj jedinečný v několika směrech. „Nejenže dokáže mnohem přesněji určit měkkost kostí, ale umožňuje i předpovídat dobu, kdy ke zlomení kostí může dojít. Až do teď nebylo tohle možné,“ řekl Novosad.

Ředitele doplnil jeho spolupracovník a endokrinolog Zdeněk Málek. „Přístroj funguje na principu rentgenového záření. Vydává ho ale desetkrát méně, než při vyšetřování staršími zařízeními,“ upozornil Málek.

Vyšetření přijde na 1 400 korun. Pacient ale nezaplatí nic, je totiž plně hrazeno pojišťovnou. Mediekos přišel denzitometr na 8 milionů. Zdravotnické zařízení se v současné době stará asi o 11 tisíc pacientek. Mezi nimi je i Ilona Linertová z Otrokovic.

„Nový přístroje bezvadný. Hlavně šetrný, co se týče toho rentgenového záření,“ řekla pacientka, která se na osteoporózu léčí již několik let.

Kompletní prohlídku by podle lékařů měla absolvovat každá žena dva roky po menopauze. „Doporučit by ji měl buď praktický lékař nebo nějaký specialista,“ poznamenal Novosad.

Osteoporóza, neboli řídnutí kostí, je onemocněním, kdy se původně pevné kosti stávají postupně prořídlými a slabými. Jsou tak náchylné ke zlomeninám. K typickým frakturám dochází v krčku stehenní kosti, páteřních obratlích a v zápěstí.

V 80 procentech případů trpí touto nemocí ženy. Podle odborníků je to tím, že mají lehčí a slabší kosti než muži, a také proto, že u nich dochází po menopauze k hormonálním změnám, které ztrátu kostní hmoty urychlují.

Zlínský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?