Lékaři uvidí oběti terorismu

27. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mělnicko bude mít z Izraele za pár dnů žhavé novinky o chování a první pomoci těsně po teroristickém útoku. Navíc je získá z první ruky...


Mělník - Na dvoudenní konferenci s názvem Lékaři proti teroru, která se dnes a zítra uskuteční v Jeruzalémě, odcestovala také ředitelka mělnické zdravotnické záchranné služby Dana Hlaváčková.

Z celé České republiky tam odlétli jen tři lidé. Konferecne, kde se setkají Češi, Rusové, Izraleci a obyvatelé Pobaltských zemí, se má podle Hlaváčkové věnovat zejména účasti zdravotnického systému v boji proti terorismu.

„Vedle lékařských zásahů u teroristických akcí se bude ale zabývat také možností vzájemné pomoci či svépomoci,“ vysvětlila lékařka před odletem do Izraele. Dana Hlaváčková se medicínou katastrof a krizovým řízením zabývá už deset let.

„Náš okres je totiž velmi rizikový,“ doplnila. Mezi účastníky konference, jejíž téma je v současné situaci velice aktuální i v souvislosti s blížícím se útokem na Irák, jsou zejména lékaři a lidé, kteří se problematikou dlouhodobě zabývají.

„Jednací řečí je ruština, angličtina a jidish, která je tlumočena do ruštiny,“

uvedla Hlaváčková. Mezi tématy se například objeví Záchranná služba pod ohněm, povídání se týká péče těsně po teroristickém útoku. Na účastníky konference čeká v závěru akce také prohlídka centra obětí postižených terorismem.

S Danou Hlaváčkovou navštíví Izrael ještě ředitel odboru bezpečnosti a krizového řízení ministersva vnitra Jaroslav Hora a asistent katedry Urgentní medicíny a medicíny katastrof Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví lékař Josef Štorka.

LUCIE ZIKMUNDOVÁ, Mělnický deník, 27.2.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?