Lékaři už naše zdravotnictví podporovat nechtějí

30. 7. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Problémy s nedostatkem lékařů mají i v Libereckém kraji, nejhorší je situace na interních odděleních. „Podpora požadavků LOK-SČL je široká,“ potvrdil Zdraví.Euro.cz koordinátor libereckého lékařského odborového klubu Petr Rota.


Nedostatek lékařů: tentokrát pohled do Libereckého kraje

Dlouhodobě se hovoří o nedostatku lékařů. Víte, jaká je celková situace ve vašem kraji?

V našem kraji bylo v poslední době zrušeno dětské oddělení v Turnově, porodnice ve Frýdlantu. Příčiny nebyly jen ekonomické ,ale zejména personální. Netroufám si odhadnout, kolik lékařů chybí. V celé ČR údajně 600. Jistě by na Vaši otázku dokázalo odpovědět personální oddělení jednotlivých nemocnic.

Na jakých odděleních je situace nejhorší?

Myslím, že největší problémy jsou na interních odděleních. Chybí erudovaní lékaři a je velká fluktuace mladých lékařů, kteří odchází jednak do zahraničí nebo do soukromého sektoru.

Kolik lékařů se z vašeho kraje připojilo k akci Děkujeme, odcházíme?

Podpora požadavků LOK-SČL je široká i mezi lékaři, kteří nejsou členy LOK-SČL. Plánujeme další schůzku k této akci v naší nemocnici začátkem září. O tom, že situace ve zdravotnictví je kritická, svědčí mimochodem i vznik další organizace LOK-SČL na krajské záchranné službě. Lékaři dále již nechtějí sponzorovat naše zdravotnictví svoji podhodnocenou prací pod heslem „že jejich práce je přece poslání“. Za to si v této společnosti nic nekoupí a z prestiže povolání se žít a provozovat rodinu nedá.

Takže požadavky jsou podle Vás adekvátní?

Jistě, média by měla důsledně uvádět naší hodinovou mzdu.Ta jediná se dá srovnat. Společnost si nedokáže představit množství přesčasové práce lékařů. Abych byl konkrétní. Mám 25 roků praxe,sloužím průměrně 4-5 služeb měsíčně na svém kmenovém oddělení a k tomu 3-4 služby na záchrance , se dvěma atestacemi, funkcí zástupce primáře,odbornou ambulancí, je moje hodinová mzda 194 korun. Požadavek LOK-SČL je hodinová mzda 200-430 Kč hrubého.

Vzhledem k průměrné mzdě ve státě to není nic nemorálního,co by nám mohla tato společnost závidět. Zejména v kontextu náročností povolání a vzrůstající kriminalizaci lékařů. Ještě poznámka k výše uvedené přesčasové práci. Za těch 25 let je to skoro 10 let práce navíc.Další komentář není třeba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?