Lékaři v Brně provedli první epiduroskopii na Moravě

25. 4. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Brně ve čtvrtek provedli poprvé na Moravě takzvanou epiduroskopii. Při léčbě chronické bolesti zad zavedli do páteřního kanálu pacienta kameru, díky které našli přesné místo bolesti.


Pomocí metody lze podat léky přímo do místa postižení, což je nejúčinnější, informoval ČTK Robert Rapčan, lékař z kliniky EuroPainClinics, která epiduroskopii provedla. Klinika je součástí Nemocnice Milosrdných bratří v Brně a funguje od března.

Metodu dosud používala jen pražská klinika EuroPainClinics. „Epiduroskopie je unikátní metoda umožňující snímání kamerou v páteřním kanálu a aplikaci léčiv přímo do místa postižení. Žádné jiné zdravotnické zařízení ji dosud neprovozuje, ačkoliv v západních zemích už je rozšířená,“ sdělil Rapčan.

Jeho slova potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Šárka Urbánková. „Epiduroskopie je poměrně nová technika, při které lékař používá velmi tenký endoskop. Tímto přístrojem nedisponujeme, a proto ji nemůžeme provádět,“ řekla ČTK Urbánková s tím, že metoda slouží k úlevě od bolesti.

„Díky epiduroskopii máme možnost během jednoho zákroku pacienta vyšetřit a rovnou aplikovat léky, které mu pomohou od bolesti. Pacient se tak nemusí objednávat na další zákrok a léčba je šetrnější a rychlejší,“ vysvětlil Rapčan.

Epiduroskopie tak pomáhá léčit chronické bolesti zad, které byly dlouho neřešitelným problémem. Chronická bolest je spojená s poškozením nervů nebo poraněním a bez odborné pomoci neodezní, jako tomu bývá u akutních bolestí.

Klinika EuroPainClinics, která se zaměřuje na léčbu chronických bolestí, funguje v Nemocnici Milosrdných bratří (NMB) od března. Ředitel NMB Josef Drbal si její otevření chválí a hodlá s klinikou spolupracovat. „Klinika byla už podle referencí prestižním pracovištěm na řešení bolesti včetně intervence na centrálním nervovém systému. Jejím působením v naší nemocnici doplníme spektrum služeb, což je prospěšné pro pacienty,“ uvedl Drbal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?