Lékaři v Brně vyzkoušeli šetrnější magnetickou rezonanci

18. 10. 2013 7:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Brně poprvé vyzkoušeli šetrnější způsob magnetické rezonance. Pacientovi implantovali speciální míšní systém, který obsahuje minimum feromagnetického materiálu. Díky tomu mohou magnetickou rezonanci celého těla podstoupit i lidé, pro které byla dříve nebezpečná, řekla ČTK mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková.


Podle mezinárodního průzkumu nemohlo rezonanci podstoupit zhruba 40 procent lidí s už implantovaným neuromodulačním přístrojem, kteří by ji potřebovali. Novou technologii nazvanou SureScan vyvinula společnost Medtronic a zabraňuje vstupu energie z magnetické rezonance do vnitřních částí stimulačního systému.

„SureScan se zavádí jednoduchým operativním zákrokem, kdy jsou do epidurálního prostoru umístěny jedna až dvě elektrody, jež jsou spojeny se stimulátorem v podkoží. Ten vydává impulzy, které stimulují zadní provazce míšní, a tím ruší dráhu vedení neuropatické bolesti do mozku,“ uvedl vedoucí lékař Centra bolesti v nemocnici Marek Hakl. Metoda se podle něj využívá například u nemocných, kteří podstoupili operaci páteře a trpí silnými bolestmi.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?