Lékaři v Karlových Varech mají novou zbraň proti rakovině

26. 10. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
S novinkou přišli lékaři urologického oddělení v nemocnici v Karlových Varech. Nový operační výkon totiž pomůže v případě včasně zjištěné rakoviny prostaty tuto nemoc velmi účinně léčit a vyléčit.


Takové rozšíření péče bylo iniciativou samotných lékařů pod vedením primáře Karla Vlčka. „Jsem rád, že nyní můžeme poskytovat i tyto úkony.

Je to velká zásluha našich lékařů, kteří si sami zajistili kontakty a s nápadem přišli. Díky tomu už nebudou muset pacienti jezdit například do Prahy,“ uvedl Josef März, náměstek lékařské péče Karlovarské krajské nemocnice.

Podle primáře Karla Vlčka počet takto postižených pacientů stoupá. „Rakovina prostaty je druhý nejčastější nádor u mužů. Pokud se ji podaří zachytit v počátečním stadiu, tak se dá odoperovat tak, že to vede zpravidla k úplnému vyléčení. V pozdějších případech už se toto onemocnění dá pouze léčit,“ uvedl primář.

Včera se také v nemocnici dělaly už první operace pod vedením Romana Zachovala, přednosty urologického oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze, který karlovarským lékařům pomáhal a také s nimi bude nadále spolupracovat.

„Zákrok se nazývá takzvaně radikální prostatektomie a dosud zde nebyl používán. Podstatou operace je odstranění celé prostatické žlázy s tím, že v těle pacienta po zákroku nezůstává žádný nádor,“ nastínil přednosta Zachoval.

Podle primáře Vlčka jsou v karlovarské nemocnici aktuální čekací doby na operaci zhruba měsíc a podstoupí ji ročně kolem 50 pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?