Lékaři v Karlových Varech připravují spolupráci s breitenbrunskou nemocnicí

14. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...Představa je taková, že německému turistovi bude v naší nemocnici poskytnuta první pomoc a pak bude, pokud to zdravotní stav dovolí, převezen do třicet kilometrů vzdálené německé nemocnice v Breitenbrunu. Léčba německého pacienta přímo v Německu je totiž administrativně mnohem jednodušší a odpadnou problémy s přeshraničními platbami...


Systém vzájemné spolupráce v současné době připravují nemocnice v Karlových Varech a nemocnice Erlabrun v německém Breitenbrunu. Uvedl to v pondělí na dotaz Práva přednosta karlovarského okresního úřadu Martin Machoň, který se účastnil jednání mezi oběma institucemi.

První jednání byla před měsícem

„Poprvé jsme se zástupci německé nemocnice a představiteli města Breitenbrunu setkali zhruba před měsícem, kde jsme o možnosti vzájemné spolupráce obou nemocnic hovořili,“ uvedl Machoň, podle kterého následovala návštěva německých lékařů a vedení breitenbrunské nemocnice v Karlových Varech. „Stejně jako u nás i v Německu zrovna rekonstruují některé nemocniční sály, takže si účastníci setkání navzájem vyměňovali své zkušenosti,“ konstatoval přednosta. Obě strany se podle Machoně dohodly na vytvoření pracovních skupin, které naformulují představy obou stran o vzájemné spolupráci. „Mělo by v tom být více jasno už v září,“ prozradil Machoň, podle kterého je nyní důležité vyjasnit si takové otázky, jako například, kdo bude platit transport pacienta z jedné nemocnice do druhé, jak bude záležitost organizována a podobně.

Vzniká konkrétní, vzájemná pomoc

„Představa je taková, že německému turistovi bude v naší nemocnici poskytnuta první pomoc a pak bude, pokud to zdravotní stav dovolí, převezen do třicet kilometrů vzdálené německé nemocnice v Breitenbrunu. Léčba německého pacienta přímo v Německu je totiž administrativně mnohem jednodušší a odpadnou problémy s přeshraničními platbami za provedené ošetření,“ poznamenal přednosta. „Současně s tím bychom chtěli na naší straně prostřednictvím lázeňských hotelů informovat německé turisty o tom, co všechno naše nemocnice umí a jak je zařízena. Prostě aby každý německý návštěvník věděl, že tu bude o něj dobře postaráno,“ dodal Machoň, podle kterého jsou plánovány rovněž výměnné programy, při kterých navštíví naši lékaři breitenbrunskou nemocnici a naopak. Machoň je s celou připravovanou dohodou spokojený. „Už to nejsou jenom řeči o vzájemné spolupráci, ale konkrétní vzájemná pomoc,“ uzavřel přednosta.

Rudolf Voleman, Právo, 14.08.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?