Lékaři v Plzni poprvé v Česku použili nový implantát

11. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v plzeňské fakultní nemocnici poprvé v České republice použili nový druh implantátu přiartroskopické operaci ramene a kolene. Artroskopické operace patří mezi moderní, málo invazivní metody řešení nejen sportovních úrazů...


PLZEŇ - Lékaři v plzeňské fakultní nemocnici poprvé v České republice použili nový druh implantátu přiartroskopické operaci ramene a kolene.

Artroskopické operace patří mezi moderní, málo invazivní metody řešení nejen

sportovních úrazů. Lékaři je v Plzni používají například k nápravě přetrhaných vazů v koleni nebo při dislokovaném rameni.

Nový implantát, takzvaná kotvička, dokáže přichytit odtrženou část tkáně ke hraně kloubní jamky.

Při prvních třech artroskopických operacích s tímto implantátem se v Plzni sešli odborníci sportovní ortopedie z Čech a USA, řekl dnes ČTK specialista plzeňské fakultní nemocnice Petr Nepraš.

Setkání sám inicioval. V době výluky NHL je totiž koordinátorem zdravotní péče o hráče NHL v Evropě.

Při dnešních operacích si vyměňoval zkušenosti s lékaři z Centra sportovní

medicíny v Pittsburghu a zároveň lékaři klubu Pittsburgh Penguins

Markem Rodoskym a Charlesem Burkem.

„V Pittsburghu už tento implantát používáme. Jeho výhoda

spočívá v unikátním tvaru, který nejenom umožňuje ortopedovi větší pohodlí při operaci, ale především zaručuje vysokou pevnost fixace a spolehlivost,“ vysvětlil Rodosky. Výhodou implantátu je podle něj i to, že není z kovu.

Artroskopická operace, při níž lékaři opravují poškozenou tkáň pomocí sondy a miniaturní kamery, je k pacientovi šetrnější a umožňuje jeho rychlejší rekonvalescenci.

Je to žádoucí například právě u vrcholových sportovců. „Považuji za velmi

důležité komunikovat v užším plénu s dalšími odborníky a sdílet zkušenosti tak, abychom byli schopni neustále se zlepšovat a zefektivňovat léčbu jak z pohledu pacienta, tak z pohledu nemocnice,“ říká Nepraš. Ve fakultní nemocnici v Plzni se ročně provede na 350 rekonstrukčních artroskopií.

Nepraš se loni stal na základě pověření vedení asociace lékařů NHL vůbec prvním koordinátorem zdravotní péče pro všechny hráče NHL v Evropě.

Nyní pobývá podle něj v Česku asi 60 hráčů NHL a v celé Evropě kolem 250. „Zatím jsme provedli ošetření asi 35 hráčů,“ dodal Nepraš.

(ctk), Lada Pešková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?