Lékaři v Sokolově již nemusí rušit plánované operace

7. 4. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
V sokolovské nemocnici byli nuceni kvůli chybějícím anesteziologům odložit několik desítek operací. Představenstvo Karlovarské krajské nemocnice tak muselo přijít s nouzovým řešením.


Péči o pacienty ze Sokolovska převezme dočasně ARO v Karlových Varech. Oslabený tým anesteziologů v Sokolově tak bude moci asistovat u akutních i plánovaných operací.

Kvůli nedostatku anesteziologů v Nemocnici Sokolov byly zrušeny všechny plánované operace a řešily se pouze akutní případy. Celkem se během minulého týdne rušilo zhruba čtyřicet operací na odděleních chirurgie, ortopedie, gynekologie a očním.

„Přestože v Sokolově je pět anesteziologů na plný úvazek a v Karlových Varech patnáct, není současné vedení krajské nemocniční společnosti KKN schopno přeorganizovat práci tak, abychom nemuseli odsouvat operativu,“ uvedla náměstkyně pro lékařskou péči v sokolovské nemocnici Zuzana Fialová.

Zároveň nelze plánované pacienty operovat v Karlových Varech. O převedení lůžkové péče rozhodlo představenstvo nemocnice 1.dubna, kdy do funkce nastoupil nový generální ředitel krajské nemocnice Zdeněk Horák. Jeho úkolem je vyvést Karlovarskou krajskou nemocnici z hluboké ztráty.

Vloni prodělala 52 milionů korun. Letos to nemá být více, příští rok se má propad podle představ krajských politiků blížit k nule. Novým generálním ředitelem krajské nemocniční společnosti KKN jmenovalo její představenstvo Zdeňka Horáka, bývalého ředitele nemocnic v Přerově a Prostějově.

Právník Zdeněk Horák má být krizovým manažerem, který vyvede tři krajské nemocnice v Karlových Varech, Sokolově a Chebu z mnohamilionových ztrát. Zdeněk Horák je absolventem britské Nottingham Trend University. Má atestaci z všeobecného zdravotnictví a bohaté zkušenosti z manažerských funkcí.

Nemocnici Přerov úspěšně řídil téměř sedm let, v Prostějově byl třetím rokem. V současnosti eviduje KKN celkem 55 chybějících lékařů a 63 sester, respektive středního zdravotnického personálu.

„Neznamená to však, že by byl jakkoli ohrožen provoz některého z oddělení, což vedení KKN v žádném případě nepřipustí. Nemocnice si vzájemně vypomáhají mezi sebou, aby dokázaly zajistit potřebnou úroveň zdravotní péče,“ ujišťuje pacienty mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?