Lékaři v USA jsou prý málo připravení na očkování proti chřipce

7. 10. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři ve Spojených státech jsou prý špatně připraveni na očkování proti takzvané prasečí chřipce, které v zemi začalo v pondělí. Vláda jim údajně poskytla málo informací, navíc nejsou vybavení na podávání vakcíny ve velkém rozsahu.


Zároveň lékaře od zahájení vakcinace zaplavily dotazy na ni, uvedl deník The New York Times.

Americká vláda nakoupila 250 milionů dávek vakcíny, která se buď podává nitrožilně nebo jako nosní sprej, za dvě miliardy dolarů. Chystá nejambicióznější očkovací kampaň v historii země, která by měla zasáhnout téměř celou populaci.

Řada lékařů ale podle deníku přemýšlí, jak zvládnout případné tisíce zájemců o vakcínu a vedle toho ještě léčit další nemoci. Někteří lékaři proto podle The New York Times zvažují, že by přijali nové sestry pouze na podávání vakcíny, anebo vyčlenili speciální dny jenom na očkování dětí.

Vedle toho ordinace musejí vyřizovat velké množství dotazů znepokojených lidí. Manhattanský lékař Herbert Lazarus například deníku na otázku, zda se lidé ptají na vakcínu, v žertu odpověděl: „Co byste řekli, představují tyto dotazy dvě třetiny, nebo tři čtvrtiny všech telefonátů, které obdržíme?“.

Vzhledem k tomu, že vakcína začala být v některých místech dostupná teprve od pondělka, musejí zatím lékaři většinu zájemců zklamat. Na její dodávku totiž stále ještě čekají. Sama vláda chce v první fázi proti nemoci ochránit hlavně zdravotníky. Přednost ale mají i děti a těhotné ženy.

Vakcínu dostávají jednotlivé radnice a ministerstva zdravotnictví jednotlivých států. U těch si je pak objednávají lékaři, nemocnice či školy. Běžně si lékaři objednávají vakcíny přímo u výrobců. V pondělí celkový počet objednávek činil 1,7 milionu dávek.

V Česku by očkování proti takzvané prasečí chřipce mělo začít v listopadu. Podle údajů ministerstva zdravotnictví jsou v první vlně objednány dávky pro půl milionu lidí, z toho pro 250.000 chronicky nemocných, 160.000 zdravotníků a 90.000 příslušníků kritické infrastruktury. Náklady spojené s očkováním by letos měly dosáhnout okolo 162 milionů korun. Pacienti nebudou za očkování nic připlácet.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila začátkem června pandemii takzvané prasečí chřipky, která se začala šířit v dubnu z Mexika a Spojených států. Na celém světě se podle zprávy WHO z konce září nakazilo nejméně 319.000 lidí. Nemoc má většinou mírný průběh, přesto si doposud vyžádala více než 3900 mrtvých, z toho přes 140 v Evropě. V USA pak kvůli chřipce zemřelo kolem 500 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?