Lékaři V4 podpoří protest svých polských kolegů

16. 1. 2013 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Tisková zpráva – Zástupci lékařských odborových organizací ze zemí Visegrádské čtyřky se na setkání v Brně dohodli, že podpoří polské lékaře v připravovaném protestu. Ti se chtějí postavit proti živelné a netransparentní privatizaci nemocnic, která ohrožuje dostupnost zdravotní péče pro pacienty.


„Předmětem našeho pravidelného setkání v rámci zemí V4 byla tentokrát především alarmující situace v Polsku, kde se rapidním způsobem zhoršují pracovní podmínky lékařů a naplno se rozbíhá neprůhledná privatizace nemocničních zařízení,“ vysvětluje Martin Engel, šéf LOK-SČL.

„Z mého pohledu je zcela evidentní, že se polští politici nyní v Polsku snaží aplikovat model privatizace zdravotnictví, s nímž přišel jako první v roce 2006 ministr Zajac na Slovensku a který se snažil prosadit ministr Julínek v České republice v roce 2008. Je proto pravděpodobné, že jde o aktivitu stejných finančních skupin, jejichž cílem je ovládnutí zdravotních systémů zemí V4. S kolegy v rámci zemí V4 jsme se shodli, že jsme připravení společně podniknout kroky, které by podobným aktivitám směřujícím proti zájmům pacientů zabránily. Proto také podpoříme připravovaný protest polských lékařů,“ dodává Engel.

Polští lékaři chtějí kromě privatizace protestovat i proti netransparentním pravidlům při předepisování léků, která od loňského ledna zavedla v Polsku nová vyhláška. Ta vyžaduje po lékařích, aby určili při předepisování léků výši slevy, na níž má v lékárně pacient nárok (pacienti mají v závislosti na zdravotním pojištění nárok na snížení ceny za různé léky vydávané na předpis).

Pokud lékař určí cenu špatně, hrozí mu vysoké pokuty až 200 PLN (cca 1200 Kč) za jakoukoli nesrovnalost v cenách uvedených na receptech a v těch skutečně uhrazených pacientem v lékárně. „Sankce jsou pro lékaře stanoveny takovým způsobem, že i nejčestnější lékař čelí trestu, když náhodou udělá chybu a předepíše lék za zvýhodněnou cenu pacientovi, který na to nemá nárok,“ vysvětluje Krzysztof Bukiel, předseda OZZL.

Polské zdravotnictví také čelí obrovské korupční aféře, do níž jsou zapleteny stovky primářů a ředitelů z více než 50 nemocnic po celém Polsku. Podle FBI pracovníci firmy Stryker, jež vyrábí ortopedickou techniku, výměnou za vyhrané tendry na dodávky zařízení do zdravotnických zařízení dávali vedoucím pracovníkům luxusní dovolené a posílali jim peníze na zahraniční konta.

Představitelé zemí V4 se rovněž dohodli na společném postupu při rozkrývání korupčních kauz, které provázejí chod zdravotnictví v jednotlivých zemích. „Typickým příkladem tunelování zdravotnických zařízení, k nimž dochází ve všech zemích V4, je podle mého názoru současná kauza nemocnice v Žilině. Ukazuje se, že společná obrana a společný postup na platformě V4 může být efektivní a věřím, že díky tomu dotáhneme případ do vítězného konce,“ říká Martin Engel.

Žilinská nemocnice, podobně jako další nemocnice na Slovensku připravovala během podzimu úsporná opatření. Ředitel Štefan Volák zakoupil od firmy PP Partnership tzv. ozdravný plán, klíčový dokument pro restrukturalizaci nemocnice, podle něhož měla být zavedena řada úsporných opatření (například propouštění zaměstnanců, snižování příplatků a spojování oddělení). Jak se později ukázalo, jednatelem firmy, které Volák zaplatil za „plán na restrukturalizaci“ z nemocničních peněz částku 10 000 eur, je Juraj Majer, soused zmiňovaného ředitele žilinské nemocnice, který nemá se zdravotnictvím nic společného a povoláním je kotelník. Štefan Volák, stejně jako ministerstvo zdravotnictví, odmítá ozdravný plán zveřejnit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?