Lékaři varují: Lidé by měli o svém diabetu vědět

18. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet zjištěných diabetiků ve Zlínském kraji v posledních letech přibývá, v současné době tvoří 6,7 procenta zdejších obyvatel. Tento fakt přičítají diabetologové výsledkům své dobré práce...


Zlín -

Základním problémem, se kterým se potýkají lékaři v každém kraji, totiž je, že mnoho lidí o svém diabetu vůbec neví a nemůže jej včas začít léčit.

„Poslední studie u nediabetické populace zjistila, že mezi těmito lidmi existují dvě až tři procenta nediagnostikovaných diabetiků, což pokládám za velmi kritickou situaci. Riziko pozdních komplikací, spojených s touto celoživotní chorobou, závisí výhradně na včasnosti záchytu této nemoci,“ uvedl zlínský diabetolog a garant Národního diabetologického programu Jaroslav Rybka.

Lidem nemocným cukrovkou se podle něj konkrétně ve Zlínsku dostává péče, kterou nelze srovnat s podmínkami v celé Evropě.

„Nejen, že na Zlínsku existuje vysoký počet opravdu špičkových diabetologů, ale lidé se se svými i sociálními problémy mohou obrátit na vzniklý Svaz diabetiků nebo Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí, s nimiž úzce spolupracujeme,“ upřesnil Rybka. Zlínští diabetici jsou také jedněmi z prvních, kteří nemusejí doplácet na potřebné léky v lékárnách.


V České republice je evidováno více než 650 tisíc diabetiků.

„Diabetes považuji za celoživotní problém, který se pacientům v běžném životě i tak prodraží. Mají nákladnější dietu a od financí jim pomohou také případné komplikace a nemoci, které lze s cukrovkou spojovat, například zhoršení zraku, problémy s dolními končetinami, funkcí ledvin, ale časté jsou i srdeční potíže,“ upozornil Rybka.

Inzulin by podle něj měl být diabetikům bezplatně přístupný v množství, které udá jejich odborný lékař.

„V současné době jednáme s farmaceuty celého Zlínského kraje a snažíme se naše úspěchy ve Zlíně přenést i na další oblasti,“ uzavřel Rybka.

Zuzana Tarabusová, Zlínské noviny, 18.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?