Lékaři varují před návratem křivice

6. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedostatek vitamínu D a špatné ovzduší jsou faktory, které přispívají k návratu nemoci, která byla považována za téměř vymýcenou. Jde o křivici, která způsobuje měknutí kostí a následné deformace...


Křivice neboli rachitida je onemocnění spojované zpravidla s minulostí. Způsobuje těžké nevratné poškození a deformity kostry. Dostat ji pod kontrolu se lékařům podařilo zhruba před 70 lety.

Jenže nyní odborníci přicházejí s varováním: nemoc se postupně vrací a stává se globálním problémem. Navíc jsou ohroženy děti i v zemích, kde je zdravotnická péče na vysoké úrovni. Své poznatky uvádějí lékaři v prestižním lékařském časopise The Lancet.

Příliš se bojíme slunce

Jak je to možné? Podle odborníků je vinen moderní životní styl - znečištěné ovzduší a nedostatek vitamínu D. Ten je důležitý pro dostatečné vstřebávání vápníku a pro jeho ukládání do kostí. Zdrojem je například máslo, žloutek, rybí tuk nebo některé rostlinné potraviny (obilniny).

Vzniká také v kůži po ozáření ultrafialovým zářením, tedy při pobytu na slunci. Současný trend ovšem velí neopalovat se, vystavovat se slunci co nejméně a používat veškeré možné ochranné pomůcky proti tomuto druhu záření.

Strach z rakoviny kůže u mnoha lidí nedovolí pobýt na slunci bez patřičné ochrany ani pár minut. Odhaduje se, že 90 procent UV záření zachytí opalovací krémy. To postačí, aby nebylo dosaženo tvorby potřebného množství vitamínu.

Profesor Nick Bishop z University of Sheffield vidí ve snaze uchránit děti před každým slunečním paprskem problém. Tímto však lékaři nevybízejí k opaku. „Pro zajištění tvorby dostatečného množství postačí pět až deset minut párkrát do týdne na slunci,“ vysvětluje.

Nevhodná strava

Profesor Bishop dále upozorňuje, že tento zdravotní problém se týká i zemí, kde se z náboženských důvodů vyžaduje zahalování celého těla. Například v oblastech Předního východu trpí křivicí mnoho malých dětí, dospělé ženy mají z tohoto důvodu měknutí kostí.

„Nedostatečný příjem vitamínu D si lidé způsobují i nevhodnou stravou. Podle lékařů se totiž domnívají, že se nachází například v sýrech a jogurtech. Přitom tomu tak není,“ vysvětluje doktor Norman Carvalho z pediatrického centra v Atlantě, který zkoumal výskyt křivice u dětí v letech 1997 až 1999. Zdrojem vitamínu D je rybí tuk a mléko, do kterého je přidáván. Pozor však, mnoho lidí se mylně domnívá, že je obsažen v mateřském mléce. Proto lékaři doporučují těhotným ženám, aby užívaly vitamín D v tabletách.

Ohroženy jsou také děti narozené rodičům, kteří se stravují veganským způsobem (z jídelníčku vyloučili mléčné výrobky a vajíčka) a neužívají doplňkové vitamíny. Křivice zatím nedosahuje rozsahu epidemie, ovšem varující je podle lékařů fakt, že nemocných každým rokem hojně přibývá.

Pavla Skurovcová, Hospodářské noviny, 6.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?