Lékaři ve vinohradské nemocnici zbrojí na agresory

29. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve vinohradské nemocnici nechtějí čekat, až úřady rozhodnou o zvýšené ochraně zdravotnického personálu před agresivními pacienty. Ze sponzorských darů tu chtějí vytvořit vzorovou ambulanci, ve které bude lékař v bezpečí. Detekční rám by měl odhalit zbraně, jako jsou mačety, revolvery a nože...


Ve vinohradské nemocnici nechtějí čekat, až ministerstva zdravotnictví a vnitra rozhodnou o zvýšené ochraně zdravotnického personálu před agresivními pacienty. Ze sponzorských darů tu chtějí vytvořit vzorovou ambulanci, ve které bude lékař v bezpečí.

Přišroubované křeslo a věšák, signalizaci v nouzi a únikový východ - tak by měla být co nejdřív zabezpečena ambulance lékaře ve vinohradské nemocnici. Její vedení totiž vzalo bezpečnost svých zaměstnanců do vlastních rukou a nečeká na opatření, která slibují přijmout ministerstva vnitra a zdravotnictví.

„Vedou nás k tomu alarmující statistika a analýza případů napadení zaměstnanců při výkonu povolání,“ tvrdí mluvčí nemocnice Leoš Kabát. „Zjistilo se, že v průměru jde otři útoky denně, a to jak verbální, tak i neverbální. Nadávky, urážky, dokonce i fyzické útoky jsou na denním pořádku.

Připevněné věšáky a psací stroje

„Nejčastější zbraní agresivních pacientů jsou psací stroje nebo věšáky. Měly by tedy být, stejně jako křesla či židle, připevněny, aby je útočník nemohl použít. „Lékaři v ordinaci nemají žádné únikové prostory a jsou zcela v moci agresivního pacienta,“ uvedl mluvčí.

Půjdeli to stavebně zařídit, měla by mít ambulance nouzový východ. Nemocnice uvažuje o zřízení detekčního rámu, protože se zjistilo, že řada pacientů nosí s sebou do nemocnice bodné, sečné a střelné zbraně, jako jsou mačety, revolvery, nože. Rámem však nemají procházet všichni pacienti, jen ti, u kterých bude zjištěna zvýšená agrese.

„Vytváříme projekt vzorové ambulance, která by měla splňovat bezpečností požadavky,“ říká Kabát. Tato ambulance bude napojena na městskou policii pomocí panikového tlačítka.

Od minulého pátku má jeden sanitní vůz GPS systém, který zdarma zapojila jedna agentura. Když bude posádka vozu v ohrožení, přes GPS systém vydá signál, podle které bude možné zjistit přesnou polohuvozidla a zajistit pomoc.

„Zatím jsme jej nepoužili, ale lidé, kteří jezdí s vozem, mají vyšší pocit bezpečí,“ dodal mluvčí.

Antistresové školení

Mezi další opatření, která v nemocnici chystají, bude antistresové školení. Povede ho psycholog Karel Humhal. Připraví zaměstnance na konfliktní situace a naučí je, jak jim předcházet a jak se v nich chovat.

Když se vinohradští zajímali, jaká je situace v jiných nemocnicích, zjistili, že se problémy s agresivitou pacientů se nikde neevidují, takže se neví, jak jsou velké.

„Budeme žádat ministerstvo zdravotnictví, aby zvážilo zavedení statistiky, jež by už jednou provždy vyjasnila, v jakém ohrožení života dnes zdravotníci pracují,“ uzavřel Kabát.

MARTA PAWLICOVÁ, Večerník Praha, 29.01.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?