Lékaři ve výpovědích nemají jistotu, že se vrátí na svá místa

1. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři, kteří ve Zlínském kraji podali výpovědi v souvislosti s výzvou Děkujeme, odcházíme, nemají zatím jistotu, že se v případě stažení svých výpovědí uplatní na původních místech.


Systém zdravotnictví je nutné optimalizovat, nelze tak zaručit, že všechny lékaře ředitelé přijmou, řekla v pondělí novinářům ve Zlíně krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD).

Podle informací Práva chce ze čtyř krajských nemocnic ve Zlínském kraji ke konci února odejít 260 lékařů. V Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně podalo výpověď 127 lékařů z 291, v Kroměříži padesát lékařů, což je čtyřicet procent. V Uherském Hradišti chce odejít 46 lékařů, což je šestadvacet procent, ve Vsetíně dalo výpověď 37 lékařů. Nejčastější výpovědi jsou z oddělení chirurgie a ARO.

„Já si nemyslím, že by nemocnice nepřijala všechny lékaře zpět. Pravda ale je, že s vedením se na jednání na toto téma teprve chystám,“ uvedla pro ČTK předsedkyně místní organizace Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Kroměříž Ivana Horková.

Žádná z nemocnic ale v pondělí nepotvrdila, že by byla připravena vzít zpět všechny lékaře. Ředitel Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Bohuslav Škubal lékařům ve výpovědích souvisejících s výzvou Děkujeme, odcházíme už dříve vzkázal, že výpovědi mohou stáhnout do 20. ledna.

„K tomu, abychom od 1. března i nadále dostáli všem smluvním závazkům, bude na některá místa uvolněná odcházejícími lékaři zajištěna adekvátní personální náhrada. Představu o tom, kolik lékařů a na jakých odděleních lze postrádat, mám,“ uvedl pro ČTK ředitel nemocnice v Uherském Hradišti Antonín Karásek.

Do jednání s lékaři se v uplynulých týdnech zapojil i krajský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). Veřejně také několikrát ubezpečil obyvatele Zlínského kraje, že kraj má několik scénářů pro případ, že výpovědi nebudou k 1. březnu staženy, a to včetně krizového plánu.

V Olomouci vedení fakultní nemocnice i nadále stojí o většinu lékařů, kteří podali v rámci protestní akce výpověď. Pokud se odbory s ministerstvem zdravotnictví podle rýsující se dohody domluví, budou moci zůstat na svých místech. Přesto jsou výjimky, u kterých nemocnice setrvání zvažuje.

Podle ředitele Radomíra Maráčka porušili tito lékaři zásady slušného chování. Odboráři však žádné takové případy neznají. V nemocnici i nadále ponechávají lékaři 133 výpovědí z celkového počtu 620 lékařských úvazků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?