Lékaři vyhlásili na zítřek stávku

18. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský odborový klub vyhlásil na zítřek v pořadí již čtvrtou celostátní stávku. Tentokrát však lékaři nebudou manifestovat jen za zvýšení platů, ale také proti připravované reformě veřejných financí...


„Navrhovaná vládní reforma je asociální a postihuje všechny zaměstnance, zejména ve veřejném sektoru,“ tvrdí předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek.

Lékaři se ke stávce odhodlali přesto, že se k nim nepřidají další odborové svazy. Doufají však, že se do demonstrací zapojí i další zdravotníci.

„S protesty se mělo začít už dřív, než se reforma dostala na stůl vládě. Pondělí 23. června, na kdy se plánují všeodborové demonstrace, je už pozdě,“ uvedl Kubek.

Odborový svaz pracovníků ve zdravotnictví oznámil, že čtvrteční stávku lékařů nepodpoří. Její předseda Jiří Schlanger chce s vládou raději vyjednávat: „Ke stávce chceme přistoupit až později, když se nám nepodaří změny prosadit. Mohli bychom takto podpořit učitele 1. září, kdy už se bude o reformě jednat v Parlamentu,“ uvedl.

Podobně jako lékařům se zdravotníkům nelíbí, jak reforma veřejných financí reguluje platy ve veřejném sektoru. Ta podle nich v podstatě zmrazuje růst mezd nejen úředníků, učitelů, ale také lékařů v nemocnicích.


„Požadujeme proto přijetí buď samostatného zákona o odměňování ve zdravotnictví, nebo šestnáctitřídní tabulku, která bude zohledňovat kvalifikaci lékařů.“

Milan Kubek, předseda LOK

Současný plat lékařů je dvojnásobný, než činí celorepublikový průměr. Třiatřicet tisíc korun však lékař dostane jen tehdy, když má několik desítek hodin přesčasů. Takovou mzdu by však měli specialisté pobírat i bez práce navíc, soudí Lékařský odborový klub.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková uvedla, že hledá způsob, jak platy lékařům zvýšit. Stávku však považuje za neetickou, protože si bere za rukojmí pacienty.

„Zdravotnictví je placeno ze zdravotního pojištění, a nikoli ze státního rozpočtu,“ řekla včera agentuře ČTK.

Chybějící finance chce ministryně hledat u zdravotních pojišťoven. Měla by se proto například snížit výše jejich rezervního fondu ze třiceti na patnáct procent.

Takové změny však podle lékařských odborářů peníze do zdravotnictví nepřidají. Ministerstvo by proto mělo postupovat razantněji.

„Rozpadá se nám síť nemocnic. Nesprávný je způsob plateb pojišťoven, příliš se investuje do nákupu přístrojů,“ uvádí Kubek některé nedostatky.

Pokud ve čtvrtek lékaři neuspějí, hodlají ve stávkách pokračovat. Doufají, že je ostatní podpoří.

Viktor Meca, Hospodářské noviny, 18.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?